”Portti Valhallaan” – Kotkavuorella viitteitä viikinkien pientemppelistä

Kaupunginmuseo töissä: huoltotunnelin ruiskubetonointia pehmennettiin torstaina suolavesiliuoksella ennen seinän avaamista.

TEKSTI Pete Suhonen KUVA Kari Kemppinen

Lauttasaaren Kotkavuorelta on löytynyt aiemmin tuntematon kiviluola, joka on mahdollisesti  viikinkiaikainen pientemppeli. Luola löydettiin, kun Helsingin kaupunki teki huoltotöitä Kotkavuorelta vuonna 2016 puretun vesitornin huoltotunneleissa. Kaupungin työntekijä paikallisti tuntemattoman tilan, kun hän oli näyttänyt valoa ruiskubetonoidun tunneliseinän halkeamaan.

”Suhtaudumme löytöön uteliaasti. On muistettava, että Kotkavuoren laki oli viikinkiaikaan yksi harvoista merenpinnan yläpuolella olevista saarista tällä alueella. Lisäksi merimatka viikinkien rakentamaksi ounasteltuun Sipoon Sibbesborgiin oli vähäinen, alle kaksikymmentä kilometriä. Avaamme sisäänkäynnin, ja tutkimme tilan”, Helsingin kaupunginmuseon yli-intendentti Päivi Uusilippa kertoo. Toistaiseksi kaupunki ei ole virallisesti tiedottanut löydöstä. Kaupunginmuseo toivookin työrauhaa. Vaikka tilaan ei ole vielä päästy, Lauttasaari-lehden tietojen mukaan luolan seinästä olisi  optisessa tarkastelussa löytynyt viikinkien käyttämää riimukirjoitusta.

Pientemppeleihin, joita on toistaiseksi löydetty vain Cornwallin rannikolta, kätkettiin tyypillisesti onnenkaluja, joiden uskottiin auttavan kätkijän taivallusta Valhallaan. Onnenkalut olivat usein kätkijänsä arvokkainta omaisuutta kuten koruja. Vierailun jälkeen viikingit sulkivat pientemppelin uteliailta. Temppeleitä kutsuttiin viikinkikielessä nimellä Valhalla portarök, eli portti Valhallaan.

Valhalla on skandinaavisen mytologian mukaan jumala Odinin sali, jonne sankarivainajat kokoontuvat.