17 uimapaikkaa – lue opas Lauttasaaren rantoihin

Nyt kannattaa opiskella saaren uimapaikkoja. Tässä niistä mahtiosa. Muista: jos hyppäät, tutki aina ensin hyppypaikka pinnan alta. Jutun lopusta löydät linkit levätilanteen ja veden lämpötilojen tarkastamiseen.

Artikkeli kertoo myös rannan vaativuuden. 1 = Pienten lasten ja heikkojalkaistenkin kanssa. 2= Haasteita. 3 = Vain kokeneille mereen menijöille.

TEKSTI Pete Suhonen

 1. Sumeliuksen laituri

Sumeliuksen 70-luvulla puretun huvilan betonilaituria on kunnostettu. Päässä uimatikkaat, puolen metrin syvyydessä kiviä. Laiturin itäpuolella on pieni lahdenpohja ja sen vieressä lempeä punainen kallio, jotka suositeltavampia reittejä mereen. Suosittu talviuintipaikka, jonka avannosta vastaavat lähialueen asukkaat.

Pohja: Kivi. 

Vaativuus: 2

 

 1. Koirakivenniemen klippi

Niemen itäsivulla on nopeusrajoitusmerkki veneilijöille. Taulun kohdalla on noin metrin korkea kallioklippi mereen. On syvyyttä, mutta hyppypaikka tutkittava aina ennakkoon. Yksi nousupaikka löytyy heti eteläpuolelta. Merenkäynti voi olla voimakasta.

Pohja: Suurta kiveä nousupaikalla.

Vaativuus: 3

 

 1. Koirakivenniemi

Etelä- ja kaakkoisreunalla luontoäidin suunnittelemia kalliokoloja. Uimaan pääsee Pohjoiskaaren pään itäpuolelta, jossa kaunis hiekkakaistale.

Pohja: Kivi.

Vaativuus: 2

 

 1. Vatakuja

Laiturinraadon itäpuolella kaistale hiekkarantaa, joka peittyy meriveden ollessa korkealla. Pahamaineiset kurtturuusut kasvavat kauniisti taustalla. Usein tuulinen. Huom! Laituria ei kannata käyttää uimiseen sen huonon kunnon takia. Älä missään tapauksessa hyppää laiturilta. Pinnan alla on kiviä. Käynti rannalle tapahtuu Pohjoiskaaren päästä. Ranta on Vatakujan kohdalla, mutta Vatakuja ei ulotu rantaan asti.

Pohja: Hiekka, kivi.

Vaativuus: 2

 

 1. Humaus-pohjoinen

Humauksen laiturin pohjoispuolella on laakeaa kalliota ja hiekkainen poukama.

Pohja: Kivi, hiekka.

Vaativuus: 2

 

 1. Sisä-Hatun itäpuoli

Sisä-Hatun kivikujan itäkainalossa on hiekkakaistale. Runsaasti linnustoa, joka huomioitava pesintäaikaan.

Pohja: Pientä kiveä, soraa.

Vaativuus: 2

 

 1. Veijarivuoren uimaranta

The ranta Kassarin jälkeen. Uimasyvyys saavutettavissa helposti. Suihku, bajamaja ja pukeutumiskopit. Paseon virvokkeet ja syötävät aivan selän takana. Lapsille kaksi keinua. Autolla Itälahdenkadun päähän.

Pohja: Hiekkaa, pientä kiveä.

Vaativuus: 1

 

 1. Särkiniemi-länsi

OmaStadi-hankkeessa äänestetty säänkestävä laituri perustettiin kesäksi 2022. Erinomaiset portaat mereen, uimaan lähtö helppoa. Pelastusrengas ja pukeutumissuoja löytyy. Maisemat avautuvat kauniisti avomerelle.

 Pohja: uimasyvyyteen pääsee portaita pitkin. 

Vaativuus: 1

 

 1. Länsilahti

Matala ja lämmin lahti. Pohjukassa esiintyy sinilevää. Oli aikoinaan camping-alue.

Pohja: Hiekka, sora.

Vaativuus: 1

 

 1. Nahkahousunkujan ranta

Sorainen pikkupoukama purjelautailijoille, joita avomeri kutsuu.

Pohja: Sora, kivi.

Vaativuus: 2

 

 1. Kasinonranta

The Beach. Ainoa valvottu ranta saarella. Liput kertovat, milloin uimavalvojat paikalla. Matala, lapsiystävällinen ranta. Uimasyvyys saavutetaan kahlaamalla. Lauttasaaren paviljongin herkut. Lasten kiipeilylaiva. Vessat, pukuhuoneet. Tuulisina päivinä kite-lautailijat lainaavat vesialuetta. Ylittämätön piknik-nurmialue.

Pohja: Hiekka.

Vaativuus: 1

 

 1. Takaniemenranta

Hyväjalkaiselle kalliokäynti mereen niemen lounaiskulmalla. Viikonloppuisin paikalla esiintyy nuorisoa, joka ymmärtää paikan kauneuden: yksi vaikuttavimmista avomerinäkymistä saarella.

Pohja: Kallio, isoa kiveä.

Vaativuus: 3

 

 1. Länsiulapanniemen kalliot

Loivasti laskevaa kalliota ja metalliportaita pitkin mereen. Hyvät näkymät Käärmesaareen ja Tiirasaareen. Etelän ja lounaan välisillä tuulilla merenkäyntiä ja virtauksia kohti pohjoista. Ei vanhuksille tai kokemattomille uimareille.

Pohja: Kivi, kallio.

Vaativuus: 3

 

 1. Vaskiniemestä etelään

Viklakujan päästä löytyy kaksi somaa hiekkarantaa. Vesi lämpimämpää kuin Länsiulapanniemessä. Isokaaren palvelut puolen kilometrin päässä.

Pohja: Hiekka, sora.

Vaativuus: 1

 

 1. Katajaharjun mattolaituri

Mattolaiturin itäpuolella on sorakaistale, josta pääsee pulahtamaan matonpesuiltapäivän päätteeksi. Ei muuten hypitä sieltä sillalta!

Pohja: Sora, pieni kivi.

Vaativuus: 2

 

 1. Laukkaluodon kalliot

Lempeä kallio, jota aurinko lämmittää iltapäivästä auringonlaskuun. Veneitä kulkee Kaskisaaren sillan alta. Virtapaikka niin kuin sillan aluset aina.

Pohja: Kallio, muta.

Vaativuus: 2

 

 1. Lemissaareen nokka

Pohjoiskärjen laakakalliolta pääsee mereen verraten helposti. Sen länsipuolella on pikkuruinen soraranta, jonne aurinko paistaa iltaseitsemästä alkaen.

Pohja: Kivi, soraa.

Vaativuus: 2.

 

Selvitä sinilevätilanne

Tarkista ajantasainen sinilevätilanne  täältä.  Kolmen lauttasaarelaisen rannan merivedenlämpötilat (Veijarivuori, Lauttasaaren mattolaituri ja Poliisien kesäkoti) löydät täältä.