TEKSTI Katja Pesonen
Vattuniemen ala-asteen koululla ja päiväkoti Merellä on haaste kaikille lauttasaarelaisille: kerää roska päivässä.
Koulu ja päiväkoti haastavat siis kaikki lauttasaarelaiset keräämään joka päivä yhden roskan ja viemään sen lähimpään roskikseen. Kyse on pienestä, vähän vaativasta eleestä, jolla on valtava vaikutus. Aivan kuten neljäsluokkalainen Casper Jutila on laskenut: jos Lauttasaaressa on 25 000 asukasta ja jokainen heistä keräisi roskan päivässä, se tekisi kahdessa päivässä jo 50 000 roskaa, kolmessa päivässä 75 000 ja neljässä päivässä 100 000 roskaa.
Koululla puhutaan ympäristöasioista usein. Lapset kierrättävät tiloissa, mutta he saavat siihen ja muihinkin ympäristöasioihin oppeja erityisesti ympäristöopin tunneilla. Heillä on oma 35 lapset ympäristöraati, johon kuuluu 35 lasta sekä koulusta että päiväkodista ja ympäristöasiat ovat vahvasti läsnä lasten elämässä. Korona-aika on silti tuonut erikoisia ympäristöongelmia, kun ihmiset tapasivat toisiaan ulkona: Helsingin virkistysalueet ovat pahasti roskaantuneet lisääntyneistä piknikeistä.
”Helsingin kaupunki käyttää vuosittain 11 miljoonaa euroa virkistysalueiden puhtaanapitoon. Ja näin samalla, kun leikataan kaikesta tärkeästä, kuten koulujen määrärahoista, vanhustenhuollosta ja sairaanhoidosta”, opettaja Tiina Halttunen toteaa.
Haastamalla lauttasaarelaiset keräämään roskan päivässä ainakin kotisaari voi olla omalta osaltaan taas vähän parempi paikka. Kaikki oppilaat ovat saaneet pari haastepaperia, jotka he voivat viedä mihin haluavat, vaikka taloyhtiön ilmoitustaululle, läheiseen kauppaan tai kampaamoon. Koko Lauttasaari on nyt haastettu mukaan. Sinutkin.
Kymmenenvuotiaat Casper Jutila, Eetu Sosunov ja Hilla Kuikka ovat mukana ympäristöraadissa ja kertovat heidän perheensä kierrättävän kotona eli myös vanhemmat ovat jo valveutuneita asiassa. He kaikki myös poimivat jo nyt roskia, jos ulkoillessaan sellaisia näkevät. 11 miljoonan euron roskarahat tuntuvat heistä valtavilta.
”Sillä rahalla saisi ostettua jo kartanon”, Casper sanoo.
”Todella iso summa pelkästään siitä, etteivät ihmiset osaa heittää roskia roskikseen”, jatkaa Eetu.
”Se tuntuu ihan hirveältä, koska roskaamisella eläimet vahingoittuvat. Jos ihmiset pitäisivät huolen omista roskistaan, eläimet eivät vahingoittuisi niin paljon”, Hilla lisää.
Ja se on totta. Eräiden arvioiden mukaan maailmassa menehtyy vuosittain kymmeniä tuhansia merinisäkkäitä ja miljoona vesilintua sotkeutuessaan muoviroskiin tai niellessään niitä. Luonnoneläin ei pääse eläinlääkäriin.
Casper, Eetu ja Hilla toivovat lauttasaarelaisten osallistuvan mahdollisimman sankoin joukoin Roska päivässä -liikkeeseen.
”Me olemme keränneet roskia aina, kun sellaisia näemme ja vieneet roskikseen. Se on helppoa, siinä ei ole mitään ihmeellistä ja kaikki voivat sen tehdä”, he sanovat.