TEKSTI Katja Pesonen
Lauttasaaressa ei enää käytetä glyfosaattia puistonhoidossa. Puistovastaava Pekka Engblom kaupunkiympäristön toimialalta kertoo, että glyfosaatista luovuttiin noin vuosi sitten. Sen sijaan nykyään käytetään kuumavesikäsittelyä sekä mekaanista torjuntaa.
Kuumavesikäsittelyssä puiden ympärille kaadetaan lähes sata-asteista vettä. Puun sitkeitä juuria se ei vahingoita, mutta sitä hentoisemmat rikkaruohot ja -kasvit eivät niin kuumasta pidä.
”Menetelmä on uusi eikä meillä ole vielä pitkää kokemusta siitä millä tavoin se vaikuttaa pitkällä tähtäimellä ruohon kasvuun, mutta tämän hetken kokemuksen mukaan kuumavesikäsittely on tehtävä neljästä viiteen kertaan kesän aikana, jotta kasvillisuus pysyy puun ympäriltä poissa”, Engblom sanoo.
Mekaaninen torjunta taas tarkoittaa ihan rehtiä kitkemistä.
Helsingin kaupunki on kilpailuttanut puistojen hoidon. Lauttasaaressa puistojen pääurakoitsija on Destia, jonka aliurakoitsija Vihervarikko hoitaa puistotyöt.
”Kilpailutuksen aikana laitoimme painoarvoa sille, että yritykset olivat valmiita panostamaan myrkyttömiin menetelmiin.”
Saarelaisten keskuudessa on ollut puhetta siitä, että glyfosaatti olisi edelleen käytössä, sillä aine jättää kasvillisuuden tappaessaan renkaan puiden ympärille.
”Tuon renkaan voi saada millä menetelmällä tahansa, kuten nyt näillä meidän nykyään käyttämillä. Rengas tehdään puiden ympärille tarkoituksella puita suojaamaan, sillä jos ruohonleikkurilla vedetään liian läheltä puuta, on riski että leikkuri osuu puuhun ja vaurioittaa sitä”, Engblom toteaa.