Miksi Vattuniemen uimalaiturin suunnittelu maksaa kymmeniä tuhansia euroja?

Uimalaituri perustetaan Särkiniemen länsirannalle. (Kuva: WSP Finland)

TEKSTI Pete Suhonen

Vattuniemeen ensi uimakaudeksi perustettava uimalaituri on otettu pääsääntöisesti ilolla vastaan Lauttasaaressa. Sosiaalisessa mediassa esiintyneiden kommenttien perusteella myös laiturin ulkonäkö miellyttää useimpia. Ihmetystä ovat kuitenkin aiheuttaneet laiturin 300 000 euron kokonaiskustannus ja viimeisimpänä suunnittelukustannusten suuri osuus. Uimalaituri äänestettiin Lauttasaareen osana Helsingin osallistuvan budjetoinnin OmaStadi-hanketta.

Vattuniemen uimalaiturin suunnittelukustannus on noin 57 000 euroa (alv. 0%) eli viidennes laiturin kokonaiskustannuksista. Mitä tuolla hinnalla kaupunki ja veronmaksajat saavat, projektipäällikkö Petra Rantalainen Helsingin kaupungilta?

”Vattuniemen laituri edellyttää puistosuunnitelmaprosessia toisin kuin moni muu OmaStadi-hanke. Summalla saadaan rakennesuunnitelma, rakennussuunnitelma ja pelastustiesuunnitelma. Lisäksi konsultti hakee rakennusluvan. Jo nyt näyttää siltä, että alkuperäinen 300 000 euroa ei riitä projektiin. Ymmärrän, että asukkaiden on vaikea mieltää julkisten kalusteiden hintoja. Kun Esplanadin puistossa korjataan penkkien rimat töhryjen ja kulumisen takia parin vuoden välein, se maksaa 40 000 euroa. ”

Kuinka monta tuntia suunnittelua kaupunki saa tuolla hinnalla konsulttiyhtiö WSP Finlandilta?

”Muun muassa arkkitehtisuunnittelua 150 tuntia, jossa mukana rakennuslupa. Lisäksi 260 tuntia laiturin rakennesuunnittelua, projektinjohtoa 120 tuntia. Hankkeessa käytetään myös geo-asiantuntijaa, maisema-arkkitehtia ja suunnittelijoiden avustajia. Laiturista tehtiin myös vaihtoehtotarkasteluja ennen kuin päädyttiin nyt esitettyyn vaihtoehtoon. Myös sijoituspaikan tutkiminen kuului konsulttitoimeksiantoon. Eli oli kolme eri paikkaa, johon laituria mietittiin ja ne selvitettiin.”

Onko suunnittelukustannusten osuus linjassa kaupungin muiden vastaavien rakennushankkeiden kanssa? ”Vertailu on hankalaa, mutta normaalissa puistosuunnitelmassa suunnittelun osuus koko hinnasta on reilut kymmenen prosenttia. Se ei sisällä mahdollisten rakenteiden suunnittelua.