Tyypillisesti kerros- tai rivitaloasukkaiden sähkölasku muodostuu kodin sähkölaitekulutuksesta. Kaukolämpötalossa asuvat eivät maksa sähkölaskussaan asuntonsa tilojen, eivätkä käyttöveden lämmityksestä. Kuitenkin lämmitys ja lämpimän veden käyttö vaikuttavat koko taloyhtiön kuluihin ja siten myös asukkaiden vastikkeisiin sekä vuokrien suuruuteen. Asumismuodosta riippumatta, on siis tärkeää kiinnittää huomiota kodin energiankulutukseen.
Pientaloasukkaat taas vastaavat täysin itse omasta energiankäytöstään, jolloin luonnollisesti energiakulut ovat suuremmat kuin esimerkiksi kerrostaloasukkaalla. Lämmityskaudella energialaskut ovat suurimmat; jopa 40 prosenttia pientalon koko vuoden
energiankulutuksesta muodostuu kolmen talvikuukauden aikana.
Säästä lämmityksessä
Lämmityksen osuus kodin energiankulutuksesta on keskimäärin noin puolet.
- Laske huonelämpötiloja
Jo yhden asteen pudotuksella säästät viisi prosenttia lämmitysenergiaa. Älä kuitenkaan laske kotisi lämpötilaa liian alhaiseksi ja äkillisesti, jotta rakenteet eivät vaurioidu ja kodissasi säilyvät mukavat asuinolosuhteet. Makuuhuoneessa 18 asteen lämpötila on yleensä riittävä. Se on myös hyvän unen kannalta suositeltava lämpötila. Varaston tai autotallin lämpötilaksi riittää 5–12 astetta. Oleskelutiloihin suositellaan 20–22 astetta. Huoneisiin, joissa ei oleskella, riittää 16–18 asteen lämpö. Ovi kannattaa pitää kiinni.
Lämpötilaa kannattaa pudottaa myös silloin, kun talo on tyhjillään – esimerkiksi loman ajaksi.
Huonelämpötila mitataan noin metrin korkeudelta keskeltä huonetta. Mukavuuslattialämmitys voi jopa tuplata pienen kerrostaloasunnon sähkönkäytön. Lattialämmitys kannattaa säätää maltilliselle tasolle. Lattian lämpötila kannattaa säätää noin 24 asteeseen. Muista myös sulkea kylpyhuoneen ovi. Lattialämmityksellä ei kannata lämmittää muuta asuntoa.
Älä myöskään peitä lattialämmitettyjä tiloja suurilla ja paksuilla matoilla. Tulisijaa kannattaa käyttää. Neljä kiloa kuivaa puuta poltettuna tulisijassa vastaa 2000 W lisälämmittimen 6,5 tunnin sähkönkulutusta.
- Älä vaihda ilmaa tarpeettomasti
Etenkään lämmityskaudella ilmaa ei kannata vaihtaa tarpeettomasti, sillä jopa 1/3 kokonaisenergian häviöistä syntyy ilmanvaihdon kautta. Ilmanvaihtolaitteiden säädöillä on suuri merkitys energiankulutukseen, sillä ilmanvaihdon kautta helposti hukataan lämmitetty ilma ulos. Kun asunnossa ei oleskella ilmanvaihto kannattaa säätää miniminopeudelle. Käytä tehostettua ilmanvaihtoa vain erikoistilanteissa – saunailtana tai kun paikalla on enemmän ihmisiä kuin yleensä. Hoida ilmanvaihto suunnitellusti ilmanvaihtokanavien, ei ikkunoiden kautta.
Säästä vedenkulutuksessa
Lämpimän veden käytön osuus kodin energiakulutuksesta on keskimäärin 20 prosenttia. Vaihtamalla päivittäisen 20 minuutin suihkun 5 minuutin suihkuksi, säästää energiaa 2300 kwh vuodessa ja vettä 65 700 litraa.
- Älä hukkaa vettä
Lämmin vesi on kolme kertaa kalliimpaa kuin kylmä, joten suosi viileää vettä aina, kun voit. Jo pienikin vuoto kuluttaa paljon energiaa. Ilmoita vuodosta aina huoltoyhtiöön. Älä myöskään hukkaa vettä. Sammuta suihku saippuoinnin ja hana hampaiden harjauksen ajaksi.
- Suosi astianpesukonetta
Astianpesukoneet kuluttavat yhdellä pesukerralla noin 10 litraa vettä, kun taas käsin tiskaaminen kuluttaa useita kymmeniä litroja. Lämpimään veteen liittäminen lyhentää astianpesukoneen pesuaikaa ja pienentää sähkönkulutusta 20–60 prosenttia. Astioita ei tarvitse huuhdella ennen koneeseen laittoa. Jos tiskaat käsin, pese ja huuhtele tiskit altaassa.
- Pyykkää fiksusti
Pese täysiä koneellisia. Pitkitä pesuvälejä – välillä tuuletuskin voi riittää. Valitse pesulämpötila ja -ohjelma tekstiilien hoito-ohjeen ja likaisuuden mukaan. Matalamman lämpötilan ohjelmat kuluttavat vähemmän energiaa ja soveltuvat kevyesti likaantuneelle pyykille. Osa pyykistä, kuten liinavaatteet tai vaikeat tahrat vaativat kuitenkin vähintään 60 °C lämpötilan puhdistuakseen. Et tarvitse lisähuuhteluita, kun käytät pesuainetta annosteluohjeen mukaisesti. Tehokas linkous lyhentää kuivausaikaa ja siihen käytettävää energiaa.
Säästä sähkösyöpöistä
Muiden sähkölaitteiden osuus kodin energiankulutuksesta on keskimäärin 30 prosenttia.
Kodista voi löytyä yllättäviä sähkösyöppöjä. Erityistä huomiota kannattaa kiinnittää laitteisiin, jotka ovat suuritehoisia tai käytössä pitkiä aikoja kerrallaan. Laitteiden yhteenlaskettu kulutus voikin yllättää. Yksi hyvä keino on ajastaa suuritehoisten laitteiden käyttöä myöhäisiltoihin ja viikonloppuihin, välttäen huippukulutustunteja, joita tyypillisesti ovat arkisin aamut ja alkuillat.
- Lämmitä sauna koko perheelle
Sopiva lämpö on 70–80-astetta. Saunan korvausilmaventtiiliä pidetään auki vain saunomisen ajan. Kiuaskivet kannattaa vaihtaa parin vuoden välein.
- Irrota johto seinästä
Erityisesti vanhat sähkölaitteet kuluttavat sähköä myös valmiustilassa. Kun et käytä laitetta, sammuta se ja irrota johto seinästä. Tietokoneen sähkönkulutusta voit vähentää murto-osaan, kun otat tavaksi sulkea koneen aina käytön jälkeen. Lisäksi kannattaa käyttää virransäästöautomatiikkaa. Uusia hankintoja tehdessäsi valitse laitteita, jotka sopivat käyttötarpeisiisi sekä kuluttavat mahdollisimman vähän energiaa.
- Käytä pelikonsolia harkiten.
Pelikonsoli on energiasyöppö. Tunnin pelaamiseen kuluneella sähköllä lataisi kännykän akun seitsemän kertaa täyteen. Kannattaa siis sammuttaa laite, kun sitä ei käytä ja pelata harkiten.
Koneellisen ilmanvaihdon säätö
- Poissaoloasento (1) on riittävä silloin, kun asunto on tyhjillään.
- Alhainen ilmanvaihto (2) on sopiva asetus pitämään asunnon raikkaana pakkaskeleillä.
- Normaaliasetuksella (3) poistuvat tavanomaisesta asumisesta ja elämästä (ruoanvalmistus, pyykin kuivaus, suihku) syntyvät kosteus ja epäpuhtaudet.
- Ilmanvaihdon tehostus (4) on tarpeen vain erityistilanteissa: silloin, kun asunnossa oleskelee tavanomaista enemmän ihmisiä, ruoanlaitosta syntyy käryä tai saunominen aiheuttaa kosteutta.
Muista tarkistaa ovien ja ikkunoiden tiivisteiden kunto. Pakkasella verhot ja kaihtimet kannattaa pitää kiinni. Muista, ettei verho tai huonekalu peitä patteria.
Näin lasket laitteen sähkönkulutuksen
Sähkönkulutuksen laskemiseksi sinulla pitää olla tiedossa
laitteen teho (kW)
käyttöaika (h).
Niiden perusteella voit laskea laitteen kulutuksen (kWh) =>
Laitteen teho (kW) x käyttöaika (h) = laitteen kulutus (kWh).
Oman sähkölaitteesi tehon voit katsoa arvokilvestä (laitteen koteloon kiinnitetty laatta tai tarra). Sähkön hinnan voit katsoa omasta sähkölaskustasi.
Ymmärrä energiaasi Oma Helenin avulla
Oma Helen -sovellus palvelee sinua ympäri vuorokauden juuri silloin, kun sinulle parhaiten sopii. Sovelluksessa hoidat itse helposti sopimustasi koskevan asioinnin. Oma Helen kertoo myös kattavasti energiankäytöstäsi ja -tuotannostasi jopa tuntitasolla. Palvelu on käytettävissä ilmaiseksi. Tutustu Oma Heleniin täällä.