Kun seuraa Helsingin johtamista, huomaa nopeasti, että päätöksenteko perustuu kahteen peruskirjaan. Yleiskaavaan on kirjoitettu asukasmäärätavoitteet vuosikymmeniksi ja valtuustokauden toimintaa on linjattu Kasvun paikka -nimisessä valtuustostrategiassa.
Kaupungin muuttuessa nopeasti ohjenuoraksi tarvitaan myös arvoja. Aiemmin kaupungin kaikkien työntekijöiden piti osata ne ulkoa. Nyt arvot on piilotettu syvälle nettisivujen uumeniin. Googlaus vie Töihin stadiin -sivuille. Sieltä ilmenee, että Helsingin arvot ovat asukaslähtöisyys, ekologisuus, oikeudenmukaisuus ja yhdenvertaisuus, taloudellisuus, turvallisuus, osallisuus ja osallistuminen, yrittäjämielisyys.
Varsinkin kaavoitusta koskevissa asioissa arvoja ei enää arvosteta. Koska lainsäädäntö velvoittaa vuorovaikutukseen, kuulemiset kyllä muodollisesti järjestetään, mutta asukkaita ei kuitenkaan aidosti kuunnella.
Konkreettinen esimerkki tästä on Länsiväylän osayleiskaavatilaisuudessa erään virkahenkilön toteamus, jonka mukaan he suunnittelevat kaupunkia sadan vuoden päähän. Kyse ei ollut ekologisuudesta ja vuosisatoja kestävien rakennusten suunnittelusta, vaan maankäytön ja siitä kaupungille saatavien tulojen maksimoimisesta merentäytöillä. Tällaista luontohaittaa ei todellakaan korvata uusien tiiviisti rakennettujen talojen viherkatoilla.
Helsingissä tarvitaan laajaa arvokeskustelua. Toivottavasti tuleva kansliapäällikkö kaupungin ylimpänä virkahenkilönä ottaa sen sydämen asiakseen. Viran hakuilmoituksessa todetaan, että uusi kansliapäällikkö pääsee tekemään äärimmäisen vaikuttavaa työtä Helsingin hyväksi, ja että ennen kaikkea Helsinki on koti nykyisille ja tuleville helsinkiläisille. Lauttasaarelaiset toivovat, että painopisteinä ovat nimenomaan luonto ja nykyiset asukkaat.
Katri Penttinen
Lauttasaari-Seuran kaupunkiympäristötyöryhmän puheenjohtaja