Jag undrade vad som kunde vara rätt ämne för den här ledare samtidigt när jag satt på vårt Stockholmskontor i redan tre dagar, och insåg att mina hjärna automatiskt började skissa allt på svenska. Under veckans besök fick jag också positiv feedback för min förmåga att ha ett kundmöte på svenska och det gjorde verkligen skillnad för kunden; känslan inom mötet hade så mycket mer trygghet och intimitet än normalt. Det är alltså viktigt hur man med hjälp av språket tänker på oss själva, talar vi om oss själva och förklarar vi för oss själva och för andra hur vi uppfattar omvärlden.
Språk är en tillgång för talarna själva, inte bara som ett kommunikationsmedel utan för att språk definierar ens identitet. Att inte få tala sitt modersmål är förminskande och stigmatiserande. Om ens språk är förbjudet eller oönskat i skolan och i samhället när man växer upp, krymper också ens självbild. Ett språk måste användas på alla arenor, inte bara i hemmet, för att utvecklas och bli ett samhällsbärande språk. Kultur, tradition och social miljö är förutsättningar för att människor ska lära sig ett språk och vilja använda det.
Några av våra framgångar hittills är att vår svenska grupp har anordnat språkcafeträffar, språkgrupp i biblioteket, och några av våra historiska presentationer har hållits på svenska. Svenska språket har också hittat sin väg till våra medlemsnyhetsbrev och vi studerar kan det också påträffa i vårt Lauttasaari-lehti. För år 2023 utsåg vår styrelse även Sällskapet’s språkstrategi som ett av de viktigaste målen. Därför försöker vi som jobbar i Drumsö-sällskapet fokusera lite mer på vår rätt att få information på olika språk.
Hjälp oss att förbättra vårt unika område, delta i våra evenemang eller kom med i våra team och hjälp till att utveckla våra framtida sätt att samarbeta. Trevligt fortsättning på våren!
Nina Lukkari
Ordförande i Drumsö Sällskapet