“Ruotsin hovi suosi kieloja”, kukkakaupan vetäjä Lauttasaarentieltä kertoo

Floristi Ruben Sundqvist tuntee Ruotsin hovin kukkamieltymykset.

Ruben Sundqvist on jo saanut kutsun kukittamaan myös tämän vuoden Polar-musiikkipalkintojuhlaa Tukholmaan. Kuva: Hilkka Kotkamaa.

TEKSTI Hilkka Kotkamaa

Tuoksu hellii nenää Piilolan kukkakaupassa Lauttasaarentie kolmosessa. Sisäänkäynnissä tervehtii paitsi myymälävastaaja Ruben Sundqvist, myös kuningatar Silvia kädessään kaunis kukkakimppu. Silviasta on toki vain kuva, mutta hänen kädessään oleva kimppu on Sundqvistin sitoma.

Hän on todella työskennellyt Tukholmassa kuulussa Engelbrechts Blommor -kukkakaupassa, joka oli Ruotsin kuninkaallisten hovihankkija.

”Kyllä monet kimput Silvian, Victorian, Madeleinen ja Lilianin kädessä ovat minun tekemiäni. Samoin Abban luojan Stikkan Anderssonin perustaman Polar Music -palkintogaalassa kukat tulivat meiltä. Musiikkipalkinnon voittaja saa miljoonan kruunun shekin kuninkaan ojentamana. Samalla sain tavata Ruotsin kuohukermaan kuuluvaa väkeä lähes viikoittain”, Sundqvist kertoo.

”Joskus olisin toivonut, että olisin saanut etukäteen tietoa naisten asuista, leninkien väreistä ja muusta, että olisin voinut sävyttää kukat niihin. Mutta juhlavaatteet olivat aina salaisuus viimeiseen asti.”

 Tarjonta luo kysyntää

Pitäjänmäellä asunut Sundqvist on asunut myös Gyldenintiellä. Piilolan myymälää hän on vetänyt nelisen kuukautta ja sanoo jo kotiutuneensa paikkaan. Tätä ennen hän on ollut saman ketjun palvelussa Etelä-Haagassa ja Makkaratalon City Centerissä. Sundqvist on koulutukseltaan floristi. Työssään Sundqvist on kukkakaupan joka paikan höylä, kuten hän sanoo.

”Tämä työ on asiakaspalvelua, mutta välillä on oltava siivoojakin. Usein paras kaverini on rätti. Asiaan kuuluvat aikaiset aamut ja pitkät illat.  Kukkia tarvitaan yleensä silloin, kun muut ovat vapaalla. Työ ei siis pelkkää ruusuilla tanssimista”, hän vitsailee.

Noin puolet kukista myydään nykyään marketeissa ja huoltoasemilla. Sundqvist uskoo laajan tarjonnan lisäävän kukkien käyttöä, myös arjessa. Kukat ilahduttavat ja luovat kauneutta ympärilleen, niiden suosio on vain lisääntynyt. Mukaan mahtuvat myös kivijalkakauppiaat.

”Erikoisliikkeillä on aina oma sijansa, koska välillä tarvitaan taidokkaampaa ja kauniimpaa sidontaa. Lauttasaaressa ilahduttaa, että täällä asuu ihmisiä, jotka  i piristävät kotiaan usein kukilla. Heille kimppu viikonlopuksi tai osaksi juhlavamman pöydän kattausta on tullut tavaksi.”

Tuliaiskukat on kaunis ja helppo tapa ilahduttaa kylään mennessä. ”Kukkatervehdys sopii silloinkin, kun sanoja ei löydy. Kukilla voi viestiä tunteen. Otan osaa suruusi tai rakastan sinua. Eikä kukkalahjasta kukaan voi sanoa, että tuo minulla jo on”, Sundqvist sanoo.

Korona-aika oli kukkakauppiaille vilkas. Moni teki etätöitä kotona ja leikkokukkia ostettiin runsain mitoin viihtyisyyttä lisäämään. Kun tapaaminen jäi koronan takia toteutumatta, rajoitusten taakse saattoi lähettää kukkatervehdyksen.

Silvian lempikukat         

 2000-luvun alussa Ruben Sundqvist lähti Tukholmaan saadessaan työpaikan Engelbrechtsin kukkakaupassa. Työ osoittautui erilaiseksi, kuin hän oli kuvitellut. Kaupan omistaja oli kuuluisa Peter Engelbrecht, jonka myötä työt veivät Sundqvistin Ruotsin julkkisten pariin ja kuningashuoneeseen.

”Olihan se erilainen maailma. Työnantajani oli prinssi Bertilin ja prinsessa Lilianin henkilökohtainen tuttu, joten minäkin vein heille kukkalähetyksiä harva se viikko. Kuningatar Silvian 60-vuotisjuhliin tehtiin töitä yötä myöten. Meitä tavatessaan kuninkaalliset olivat aina hyvin ystävällisiä. Ruotsin hovi suosi kieloja, koska kuninkaallisissa morsiuskimpuissa kielot ovat perinne ja Silvian lempikukkia ovat samppanjanväriset ruusut.”

”Polar-palkintogaalassa Grand Hotellissa, kuningasperheen naiset saavat syliinsä kukkakimput. Niistä juhlallisuuksista saimme mekin kiitokseksi plakaatteja, joita minulla on seinällä raameissa. ”

Tukholmassa kukkia käytettiin enemmän kuin Helsingissä. Koreita kukkaloistoja hankittiin koteihin ja juhliin. Muitakin eroja löytyi.

”Suomessa suosittuja kuivakukkia ei Tukholmassa käytetä juuri lainkaan.”

Japanikin opetti

Ruben Sundqvistille kukat ovat kutsumus ja elämäntyö. Hän aloitti oppisopimuksella ja kurssimuotoiset opinnot veivät häntä ympäri maailmaa. Oppia hän sai Tanskassa, Ranskassa ja Ruotsissa. Japanissa kukkasidonta on todellista taidetta monikymmenvuotisine oppeineen.

”Koskaan ei tule täysinoppineeksi. Ala on muuttunut kansainväliseksi eikä tuontikukille tarvita enää lisenssiä. Nykyään kukat kootaan ympäri maailmaan Hollantiin tukkuun, josta ne huutokaupataan.”

Kukkakauppa on yhä vaativampi ala. Markkina on sesonkiluonteista ja kukkien säilyvyys rajallista. ”Joulu, pääsiäinen, äitienpäivä, ystävänpäivä, naistenpäivä ja valmistujaiset – silloin kaikki haluavat kukkansa yhtä aikaa ja saman värisenä”, Sundqvist hymyilee.

 

PARASTA SAARELLA

  1. Ystävälliset asiakkaat

”Kivijalkakauppa saa asiakkaista parhaat puolet esiin.”

  1. Mukavat naapurit

”Kahvila Mutterin ja Le Jardinin mainiot yrittäjät.”

  1. Leikkokukkakulttuuri

”Saarella on totuttu leikkokukkien käyttöön.”