Taidetta ja viiniä Hanasaaressa

Hanasaaren ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus sijaitsee vain noin kolmen kilometrin päässä Lauttasaaresta. Sinne pääsee muutamassa minuutissa Lauttiksen edustalta lähtevällä bussilla 104 ja vartissa Koivusaaren metroasemalta pyörällä tai kävellen. Viinibaarin, ravintolan ja laajan taidenäyttelyn parissa vierähtää kepeästi tunti poikineen.

Hanasaaren ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus tarjoaa taidetta ja hyvää ruokaa.

TEKSTI ja KUVAT Katja Pesonen

Mikä Hanasaari?

Hanasaaren ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus edistää ja kehittää Suomen ja Ruotsin välistä vuorovaikutusta ja yhteistyötä kaikilla yhteiskunnan osa-alueilla. Se tekee kuitenkin yhteistyötä myös muiden pohjoismaiden kanssa. Se järjestää koulutusta, taloutta ja politiikkaa käsitteleviä seminaareja, joissa akateemisen maailman edustajat, opettajat, poliitikot ja muut asiantuntijat ympäri Pohjoismaita keskustelevat ajankohtaisista yhteiskunnallisista asioista. Jotkut tilaisuudet ovat kaikille avoimia, jotkut suunnattu julkisen ja yksityisen sektorin toimijoille, yliopistoille ja korkeakouluille, viranomaisille sekä yrityksille. Hanasaari satsaa myös kulttuuriin. Se järjestää vuosittain useita taidenäyttelyjä, kursseja ja koulutus- ja kulttuuritapahtumia.

Hanasaarenranta 5

02100 Espoo

Puh. 09 435 020

hanaholmen.fi

 

Galleria

Parhaillaan esillä on New Yorkissa asuvan, ruotsinsuomalaisen Tony ”Rubin” Sjömanin muraaleja. Näyttely on esillä 31.8. asti. Avoinna päivittäin klo 10-20, vapaa pääsy.

Hanasaaren taidekokoelma käsittää lähes 300 teosta, muun muassa Sakari Marilaa.

Taidekokoelma

Hanasaaren taidekokoelma sisältää lähes 300 teosta. Kokoelman kuratoinnista vastasi taidehistorioitsija Bengt von Bonsdorffin johtama taidekomitea. Kokoelmissa on taidetta aina 1960-luvulta tähän päivään, muun muassa Kaarina Kaikkosen, Kauko Räsäsen, Siri Derkertin ja Hreinn Friðfinnssonin teoksia. Myöhemmin kokoelma on laajentunut sisätiloista ympäröivään luontoon taidepuistoksi, jonka kuraattorina on toiminut prof. emerita Maaretta Jaukkuri.

Rakennusta kiertää taidepolku. Tässä Kauko Räsäsen Lintutyttö, pronssi, 1993.

Taidepuisto

Puolen kilometrin mittainen sorapolku on reunustettu taiteella ja se levittäytyy rakennuksen kiertävän polun ympärille. Taideteosten luo on esteetön pääsy ja puisto on avoinna ympäri vuoden.

Taidekäytävä

Ala-aulasta pääsisäänkäynnin luota ravintolakabinettiin johtava Käytävä! (Korridoren!) on taiteilija Susanne Gottbergin ja kuvanveistäjä Markus Kåhren teos.

Arkkitehtuuri

Rakennuksen on suunnitellut arkkitehti Veikko Malmio ja se on valmistunut vuonna 1975.

Free Fall

Ruotsi lahjoitti Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi Hanasaareen pysyvän taideteoksen Free Fall, jonka on muotoillut ruotsalaistaiteilija Anna Uddenberg. Teos kuvaa suihkulaudalla liikkuvaa naista, vapauden jumalatarta.

Taideseinä

Taideseinä on Mirza Cizmicin teos Part of Something ja kiertää taidepuiston pohjoisrannalla olevaa aluetta. Se koostuu kahdesta, yhteensä 14 metriä leveästä ja 2 metriä korkeasta seinästä. Bosnia-Hertsegovinassa vuonna 1985 syntynyt Cizmic asuu nykyään Helsingissä.

Luentoja ja podcast-sarja

Hanasaaren nettisivuilta löytyy useita videoituja keskustelutilaisuuksia. Aiheina muun muassa onko etäopetus tullut jäädäkseen, toimittajat ja sananvapaus Valkovenäjällä ja mitä kulttuuriala voi oppia korona-ajasta. Samoilta sivuilta voi kuunnella myös kulttuurikeskuksen omaa podcast-sarjaa Hanapodia.

Tulevia kesätapahtumia

Nordic Village – näyttely 7.7.-30.9. Taidepuistossa. Se koostuu nousevien pohjoismaisten valokuvaajien teoksista, jotka valitaan Helsinki Photo Festivalin yhteydessä. Pohjoismaisesta valokuvataiteesta järjestetään myös seminaari 27.8.

Mimmit peinttaa stencil-työpaja yli 15-vuotiaille 21.8. klo 10-15. Suunnitellaan ja maalataan oma teos maalauspohjille katutaiteen tekniikoin Tony ”Rubin” Sjömanin inspiroimana. Ohjaajana Mimmit peinttaa -taidekollektiivin taiteilija Viv Magia. Osallistumismaksu 75 e sisältää Rubinin näyttelyn esittelyn, työpajan, maalaustarvikkeet ja suojavälineet. Sisältää 30 min lounastauon. Ruokaa voi ostaa Kahvila & viinibaarista. Ilmoittautuminen 27.6. mennessä.  tyra.therman@hanaholmen.fi. Opetuskielenä on suomi.

Hotelli

Hanasaaressa on 66 huonetta, jotka on sisustettu Svensk Tenn -henkisesti. Ikkunoista näkyy meri ja kaikissa huoneissa on esillä alkuperäistä pohjoismaista taidetta. Yöpymiseen kuuluvat aamiainen sekä aamusauna ja -uinti. Tänä kesänä hotelliin on tehty Hakolan kanssa unelmahuone nimeltä Vaaleanpunainen kapina, joka on sisustettu pehmeillä pastelliväreillä, pääasiassa vaaleanpunaisella. Huonetta on mahdollisuus varata 30.9. asti.

Ravintola Platsin terassin näköalat hellivät.

Ravintola Plats

Siellä kohtaavat pohjoismainen taide, design ja gastronomia, joista voi nauttia merinäköalalla niin sisätiloissa kuin isolla terassilla. Keittiöpäällikkö Lukas Hemnell on tehnyt yhdessä tiiminsä kanssa jopa keittokirjan ravintolan ruuista: Ravintola Plats – Pohjoismaista gastronomiaa Hanasaaren keittiöstä. Sitä saa paikanpäältä. Avoinna 25.6.-7.8. ma-la klo 14-22. À la carte ma-pe klo 16-22, la klo 14-22. Pöytävarausta suositellaan.

Kahvila & viinibaari tarjoaa tapaksia ja hyviä viinejä.

Kahvila & viinibaari

Laaja juomavalikoima ja pikkupurtavaa toasteista tapaksiin ja juustoihin. Kylmillä ilmoilla voi nautiskella biotakan äärellä sohviin uppoutuen, lämpimillä keleillä merinäköalallisella terassilla. Avoinna ympäri vuoden, joka päivä klo 11–23.