Voitto kotiin – Lauttasaari vuoden kaupunginosa

Kotiseutuliitto on valinnut Lauttasaaren vuoden kaupunginosaksi Suomessa.

Kasinonranta on yksi Suomen kauneimmista hiekkarannoista. (Kuva: Pete Suhonen)

Kotiseutuliiton Vuoden kaupunginsoa -tunnustus osui tänä vuonna Lauttasaareen.

“Merellinen kaupunginosa, josta on vain muutaman minuutin metromatka Helsingin ydinkeskustaan. Kaupunginosan sijainti saarella erottaa sen selkeärajaiseksi omintakeiseksi yhteisökseen. Lauttasaari on vauras ja turvalliseksi koettu asuinalue, jossa asuu monia julkisuuden henkilöitä. Se on myös yhdistelmä vahvaa urbaania ja yhteisöllistä kaupunkikulttuuria ja saaristolaisuutta”, Kotiseutuliiton tiedotteessa kuvaillaan.

“Asukkaat kehittävät kotiseutuaan ja kaupunginosan eri toimijat tekevät tiivistä yhteistyötä”, Kotiseutuliiton kaupunkijaoston ja valintaraadin puheenjohtaja Tuula Salo toteaa.

Helsingin pormestari Jan Vapaavuorikin tuulettaa Kotiseutuliiton valintaa:

”Vahvasti yhteisöllisen ja upeasti merellisen Lauttasaaren valinta vuoden kaupunginosaksi osuu oikeaan osoitteeseen. Olen itsekin aikanani ollut lauttasaarelainen seitsemän vuoden ajan, ja siitä on jäänyt erittäin lämpimät muistot. Lauttasaari on kaikin puolin erinomainen esimerkki kaupunginosasta, jolla on aito oma identiteetti ja hyvin vahva paikallisylpeys.”

Lauttasaaren valinnan puolesta tehtiin Kotiseutuliiton mukaan lukuisia ehdotuksia. Niissä nousi esiin Lauttasaari-Seuran rooli vahvana vaikuttajana kaupunginosassa. Asukkaat ovat puolustaneet yhdessä erityisesti saaren rantoja rakentamiselta. Asukkaiden aktiivisuus näkyy myös sosiaalisessa mediassa, jossa on lukuisia saarelle omistettuja ryhmiä. Ehdotuksissa tuli esiin myös joka kotiin jaettavan Lauttasaari-lehden merkitys. Kaupunginosayhdistyksen lisäksi seurakunta toimii aktiivisesti saarella, samoin esimerkiksi partio ja lukuisat urheilu- ja veneseurat. Osa saaren viehätystä on Koneen Säätiön omistama Lauttasaaren kartano.

Kotiseutuliiton Vuoden kaupunginosa -kilpailussa haetaan kaupunginosaa, jossa ihmiset, yhdistykset ja muut toimijat ovat aktiivisia ja jossa on hyvä asua. Tämän vuoden kilpailuun tuli lähes 300 ehdotusta, joissa vuoden kaupunginosaksi esitettiin 121 eri kaupunginosaa 25 eri kaupungista.

Vuoden kaupunginosaksi on aiemmin valittu Helsingistä Käpylä (2002), Kontula (2006), Tapanila (2009), Roihuvuori (2010) ja Vuosaari (2017).

Näillä perusteilla

“Lauttasaari on omaleimainen, elinvoimainen ja monimuotoinen kaupunginosa. Saaren asukkaat kehittävät kotiseutuaan aktiivisesti. Lauttasaaressa on pitkät perinteet eri  sektorien yhteistyölle. Lauttasaari-Seura kokoaa alueen toimijoita yhteen ja on yksi maamme suurimmista kotiseutuyhdistyksistä. Lauttasaaren laajat sosiaalisen median ryhmät kokoavat keskustelemaan ja tiedottamaan palveluista. Merellinen Lauttasaari on saarelle saavuttaessa lämminhenkinen ja kotoisa. Saarelta löytyy sekä uutta että vanhaa kulttuuriperintöä ja merituuli puhaltaa kaikkialla. Lauttasaari on kuin oma pieni kaupunkinsa Helsingin kupeessa.”

Lue Kotiseutuliiton verkkosivuilta lisää valinnasta.

PS