15. Punainen huvila ja Lauttasaaren kartano

Lauttasaaren kartanon vanha päärakennus Punainen Huvila on (kuvassa) vuodelta 1792 ja uusi päärakennus vuodelta 1837. Uusi päärakennus ja Punainen huvila muodostavat arvokkaan kulttuurihistoriallisen ja paikallisesti tärkeän kokonaisuuden. Tontti ja molemmat rakennukset on suojeltu asemakaavalla. Helsingin kaupunki pani kartanon ja Punaisen huvilan myyntiin keväällä 2015, ja omistus siirtyi Koneen säätiölle.

Punainen huvila

Talo on hirsirunkoinen, kaksikerroksinen, talonpoikaistyylinen puurakennus. Molemmissa päädyissä on ollut lasikuisti, enää sellainen on vain etelän puoleisessa päässä. Punainen huvila on Lauttasaaren vanhin rakennus ja koko kaupungin kolmanneksi vanhin puutalo. Kiinteistö siirtyi Helsingin kaupungille 1979, jonka jälkeen se peruskorjattiin. Nykyisin rakennus on Lauttasaari-Seuran käytössä.

Uusi päärakennus

Lauttasaaren kartanon uusi päärakennus on vuodelta 1837. Rakennuksen suunnittelijaksi mainitaan usein Carl Ludvig Engel, mutta tieto on epävarma.

Rakennus on kaksikerroksinen, rapattu tiilirakennus ja se edustaa empiretyyliä. Asuinkerrosten lisäksi rakennuksessa on kellaritiloja ja kylmä ullakko. Rakennuksen lounaispäässä on koko rakennuksen korkuinen porrastorni.

Rakennuksen sisätiloista kannattaa mainita kohtalaisen hyvin säilyneet tammiset pääportaat, muut tammiset rakenteet, kuten oviaukkojen listoitus ja tamminen pääovi sekä sisääntulotilan kaakeliuuni.