25. Saaren ensimmäinen kerrostalo

Grynderit olivat kiinnostuneita Lauttasaaresta jo ennen sillan valmistumista, olihan alue lähellä Helsingin keskustaa. Kun ensimmäinen saarelle johtava silta valmistui vuonna 1935, tuli viimein mahdolliseksi rakentaa Lauttasaareen kerrostaloja, kun rakennustarvikkeet pystyttiin kuljettamaan autoilla.

Lauttasaaren ensimmäinen kerrostalo valmistui osoitteeseen Pohjoiskaari 4 vuonna 1937. Arkkitehtinä toimi Helge Lundström, joka on suunnitellut muun muassa Tennispalatsin. Talon rakennutti omistamalleen tontille rakennusmestari Oskari Tuominen. Hän myös toi saarelle vesijohdon ja viemäröinnin.

Lauttasaari oli ensimmäisten kerrostalojen valmistuessa tunnettu niin epäilyttävänä alueena, että taloon oli aluksi vaikea saada asukkaita. Lauttasaari oli nimittäin kieltolain aikana suosittu paikka pirtun salakuljetukselle. Saari oli lähellä Helsinkiä, muttei kuitenkaan kuulunut kaupunkiin. Saarelta päästiin helposti Viroon hakemaan lasteja. Lauttasaaren lempinimi olikin tuohon aikaan Pikku-Viro. Salakuljettajat itse pitivät matalaa profiilia, jotteivät olisi jääneet kiinni. Heidän asiakkaansa sen sijaan aiheuttivat rauhattomuutta.