5. Villa Bjerges

Kallioisella tontilla sijaitsee vuonna 1937 valmistunut Villa Bjerges (Koillisväylä 13). Talon suunnittelivat arkkitehtiveljekset Kai ja Dag Englund perheilleen sekä säveltäjäveljensä Einar Englundin perheelle.  Kaksikerroksisessa asuinkerrostalossa oli alkuaan neljä huoneistoa, kaksi kummassakin kerroksessa. Tontilla on monipuolinen kalliopuutarha sekä erilaisia tiilistä ja luonnonkivistä rakennettuja aitoja, pengerryksiä ja muita rakenteita.

Arkkitehti Kaj Englundin puoliso oli tunnettu tekstiilitaiteilija Li Englund. Säveltäjä Einar Englundin tyttäret hänen ensimmäisestä avioliitostaan ovat laulajatar Irina Milan ja balettitanssija Sorella Englund. Englundin toinen vaimo oli laulajatar Maynie Sirén.

Rakennuksen arkkitehtuuri on kaupunginmuseon tekemän rakennusinventoinnin mukaan yksityiskohtineen erittäin harkittua ja viimeisteltyä. Arkkitehdit ovat vuosien varrella suunnitelleet sekä rakennukseen että sen tontille erilaisia muutoksia. Muutoksista huolimatta rakennus on säilyttänyt hyvin alkuperäisen luonteensa. Rakennus on suojelukohde, johon liittyy sekä henkilöhistoriallisia että merkittäviä paikallishistoriallisia arvoja.

______

Kuva: Riitta Elf