Lisäkohde 2: Lauttasaarentie 7

Arkkitehti Aarne Ervin suunnittelema asuin- ja liikerakennus on valmistunut vuonna 1939. Alkuperäispiirustuksissa rakennuksen viidenteen kerrokseen oli suunniteltu asuinhuoneiston, säilytyskomeroiden ja pesutuvan lisäksi laaja kattoterassi. Tämä ulkomailla tyypillinen tapa oli Helsingin rakennusjärjestyksen vastainen, mutta Lauttasaaressa 1942 mahdollinen, koska saari ei kuulunut Helsinkiin. Ensimmäiseen kerrokseen oli sijoitettu suuri myymälä (Ab Julius Tallberg Oy) ja Pohjoismaiden Yhdyspankin pankkisali.

Talon julkisivut ovat rapatut. Kadun puolella on pieniä, epäsymmetrisiä parvekkeita. Pihan puolella kellarikerroksen huoltotilat on piilotettu terassimaisen kannen alle. Rakennuksen pohjakerroksessa on edelleen liikkeitä ja niiden yläpuolella neljä asuinkerrosta. Ylin kerros kattoterasseineen on myös entisellään.

Rakennus on kaupunginmuseon rakennusinventoinnissa arvioitu yksityiskohtineen erittäin harkituksi ja viimeistellyksi. Se on säilynyt hyvin alkuperäisessä asussaan ja muutokset ovat onnistuneita. Rakennuksella katsotaan olevan merkittäviä paikallishistoriallisia arvoja.

_______

Kuva: Riitta Elf