280 metriä yhtä telttaa – Lauttasaaren silta laitettiin hupun alle

Tältä näyttää teltan sisällä. (Kuvat: Pete Suhonen)

Telttaa riittää Salmisaaresta melkein Lauttasaareen.

TEKSTI Pete Suhonen

Lauttasaaren sillan peruskorjaus alkoi elokuun alussa sillan pohjoispuolelta. Samalla liikenne siirtyi sillan eteläpuolelle. Joulukuussa sillan pohjoispuolelle pystytettiin yksi Suomen pisimmistä teltoista, jonka 280 metrin katteen alla suoritetaan betonivaluja lämpimässä. Tällä hetkellä sillan pohjoispuoli on jo lähes kokonaan raudoitettu tulevaa päällystystyötä varten. Myös sillan uusi, aiempaa korkeampi kaide on asennettu, kaiteesta puuttuu vain verkko.

“Töitä tehdään läpi viikonloppujen. Keskimäärin sillalla työskentelee 30 miestä joka päivä”, kertoo urakoitsija Kreaten työmaainsinööri Otto Översti Salmisaaren puolella, kun työmaalautta lipuu tyvenessä sillan alle.  Kreate on vastannut aiemmin muun muassa Vuosaaren sillan remontista. Överstin mukaan Lauttasaaren sillasta tekee haasteellisemman etelänpuoleisilla tuulilla nouseva merenkäynti. Silloin töitä ei voi tehdä lautalta käsin.

Marraskuussa valmista

Remontissa sillan teräsosat  ja pintarakenteet vahvistetaan, kaiteiden lisäksi silta saa muun muassa uudet katuvalot.. Sillan puomit puretaan korjauksen ajaksi. Sillan läppä poistetaan käytöstä lopullisesti. Sillan valvomokoppi säilyy ja se remontoidaan, mutta sen mahdollinen uusi käyttötarkoitus on vielä avoin. Myös valvomon sisäpuolella olevien ohjauslaitteiden kohtalo ei vielä ole varmuutta.

Työmaan ajaksi sillan nopeusrajoitus on 30 kilometriä tunnissa. Veneväylä on avoinna korjaustyömaan ajan, mutta väylän paikkaa vaihtuu työmaan edistyessä. Väylä on merkitty valoilla.

Valmiilla sillalla on kaksi ajokaistaa Lauttasaareen, mutta enää vain yksi keskustan suuntaan. Sillan eteläpuolelle perustetaan peräti neljä metriä leveä jalkakäytävä kävelijöille ja onkijoille. Polkupyöräkaistojen leveys säilyy ennallaan. Sillan kaikkien liikenneväylien tulisi olla valmiit syyskuussa 2020. Remontin  jälkeen saarelle on kaksi ajokaistaa, mutta keskustan suuntaan enää vain yksi. Sillan molemmilla puolilla on lisäksi pyörätiet, sekä jalkakäytävät. Sillan eteläpuolinen jalkakäytävä on leveydeltään peräti neljä metriä jotta satunnaiselle onkimisillekin jää kyllin tilaa.

Sillan koko remontin tulisi valmistua marraskuussa 2020.

 

Lauttasaaren sillan peruskorjaus

Sillan pituus: 317 metriä.

Sillan leveys: 24 metriä

Työ alkoi: elokuu 2019

Silta valmis liikenteelle: syyskuussa 2020

Peruskorjaus valmis: marraskuussa 2020

Peruskorjauksen kustannukset: 18,5 milj. euroa.

Urakoitsija: Kreate Oy.