Aika ottaa rukkaset naulasta: jättipalsamit kumoon kesällä

Jättipalsamitalkooperinne jatkuu Lauttasaaressa. Hankalaa vieraslajia on kuritettu saarella jo vuodesta 2005 alkaen. Jättipalsami on Suomen luonnossa vieraslaji ja omien kasviemme kova kilpailija. Se voi muodostaa hyvin laajoja yhden lajin kasvustoja. Ne taas vievät tilaa alkuperäiseltä kasvillisuudelta ja isoilla kukillaan se vetää pölyttäjiäkin hanakasti puoleensa kotimaisten kasvien ohi. Euroopan komission rahoittama Daisie-tietokanta määrittelee jättipalsamin Euroopan sadan pahimman vieraslajin joukkoon.

“Jättipalsami pitää kitkeä samasta paikasta kesän aikana monta kertaa, jotta se saadaan hävitetyksi. Jos jättipalsamia ei olisi kitketty, se olisi vallannut koko saaren. Rantametsissä kasvillisuus olisi nyt paljon köyhempää “, kertoo talkoot Lauttasaareen tuonut Christina Lindén.

Tänä kesänä jättipalsameita kitketään kesäkuussa tiistaina 18. päivä, heinäkuussa 31. päivä ja syyskuussa 4. päivä. Talkooaika on aina kello 17.30–20.30. Talkooväen kohtaamispaikka on Melkonkujan pysäkki Itälahdenkadulla. Mukaan hyvät jalkineet, työhansikkaat, pitkät housut ja pitkähihainen paita. Myös vesipullo kannattaa pakata mukaan.