Anni Sinnemäki: kuplaa tuskin Ruukinlahteen tänä vuonna

Apulaispormestari Anni Sinnemäen mukaan Ruukinlahdenpuiston tontilta on poistettava pilaantuneita maita ja maaperä tutkittava ennen kentän perustamista.

Kupla havainnekuvassa lännestä päin. (VALOKUVA Mika Vuoristo, HAVAINNOLLISTAMINEN Tuomas Vuorinen)

TEKSTI Pete Suhonen

Kaupunkiympäristölautakunta hyväksyi Ruukinlahden puiston länsiosan asemakaavan muutoksen maaliskuun lopulla. Kaavaan sisältyy tekonurmikenttä, joka katetaan kuplalla talven ajaksi. Jalkapalloseura PPJ on toivonut voivansa perustaa kentän puistoon jo ensi syksyksi, jos kaavasta ei valiteta hallinto-oikeuteen.

Toivetta on kuitenkin varjostanut kentän perustamisen kytkeminen puiston kokonaissuunnitelmaan. PPJ pelkää, että puiston suunnittelu vie niin kauan, ettei kuplaa ehditä perustaa ensi syksyksi.

Hanketta vauhdittaakseen PPJ on vedonnut kaupunkiympäristötoimialan apulaispormestari Anni Sinnemäkeen (vihr.) ja kulttuurin ja vapaa-ajan apulaispormestari Paavo Arhinmäkeen (vas.) saadakseen kentän tontinosan käyttöönsä jo tänä kesänä maantasoitustöitä varten. Tontti on tällä hetkellä kaupunkiympäristön toimialan hallussa.

Myös budjetti auki

Anni Sinnemäki toppuuttelee PPJ:n toiveita.

”Harmi kyllä, näyttää siltä, että kuplaa ei päästä toteuttamaan vielä tänä vuonna. Tämä ennen kaikkea kahdesta syystä: siksi, että alueella on pilaantuneita maita, jotka luonnollisesti täytyy poistaa ennen muita toimenpiteitä ja siksi, että haluamme kentän perustamisen tavan olevan kestävä, mikä edellyttää maaperän tarkempaa selvittämistä ja sen perusteella pohjarakenteen suunnittelemista kestäväksi.”

Lisäksi Sinnemäen mukaan kaupungin tämän vuoden budjetissa ei ole ole rahaa hankkeen toteuttamiseen.

”Ainakin itse olen motivoinut työskentelemään sen puolesta, että varat niin pilaantuneiden maiden puhdistukseen kuin koko puiston rakentamiseen ensi vuoden budjetista löytyisivät”, Sinnemäki sanoo.

Myös Paavo Arhinmäen käsityksen mukaan kupla on teknisesti mahdoton toteuttaa tänä vuonna. Hän kuitenkin toivoo vauhtia hankkeelle. ”Kaupungin pitää mahdollistaa PPJ:lle kuplan rakentaminen mahdollisimman pikaisesti”, Arhinmäki toteaa.

Hallihanketta ajaneen PPJ:n Hannu Rosokivi luonnehti toissa viikolla kuplahankkeen mahdollista siirtymistä vuodella eteenpäin ”valtavaksi pettymykseksi”. Rosokiven mukaan seuralla on huutava pula talviharjoittelupaikoista.

Kenttätilanne Helsingin heikoin

Palloliiton Helsingin piirin 2016 olosuhdetutkimuksen mukaan Helsingin alueen kenttätilanne on heikoin juuri Lauttasaaressa. Tarveperusteella arvioituna kymmenestä Helsinkiin seuraavaksi rakennettavasta kentästä pitäisi peräti kaksi rakentaa Lauttasaareen.

PPJ on laskenut, että kuplahallin käyttöaste tulee olemaan yksi Suomen korkeimpia, sillä halli palvelee monia kohderyhmiä. Hannu Rosokivi huomauttaa, että Ruukinlahden kuplassa ei ole kyse vain PPJ:stä. Kupla palvelee kaikkia, myös höntsäliikkujia. ”Kaupunki voi halutessaan vuokrata hallia päivisin koulujen tai päiväkotien tarpeeseen. Kuplan olisi nimenomaan tarkoitus olla koko saaren halli”, Rosokivi sanoi Lauttasaari-lehdessä tammikuussa.