Asukaspysäköinti alkaa Lauttasaaressa

Asukas- ja yrityspysäköintijärjestelmä astuu voimaan 1. lokakuuta koko Lauttasaaren alueella. Kaikille alueen kaduille tulee pysäköintirajoituksia. Asuntokaduille tulee pääsääntöisesti pelkästään asukaspysäköintipaikkoja.

Asukas- ja yrityspysäköintipaikat merkitään yllä olevan kuvan mukaisilla liikennemerkeillä. Ilman tunnusta katujen varsilla voi pysäköidä pysäköintikiekkoa käyttäen enintään neljä tuntia arkisin kello 8–20. Ilta- ja yöaikaan sekä viikonloppuisin pysäköintiä ei ole rajoitettu.

Liikkeiden edustoilla olevat paikat säilyvät valtaosin ennallaan, eli niillä on mahdollista pysäköidä lyhytaikaisesti ilman tunnusta.

Liikkeiden edustoilla on kuitenkin myös pelkästään asiointiin tarkoitettuja paikkoja, joissa asukaspysäköintitunnuksella ei voi pysäköidä. Tällaisia alueita ovat esimerkiksi ostoskeskuksen ympäristö Lauttasaarentiellä ja Heikkilänaukion ympäristö. Asukas- tai yrityspysäköintitunnuksen haltijan kannattaakin aina tarkistaa, onko liikennemerkin lisäkilvessä erityisiä pysäköintirajoituksia.

Kuka voi saada tunnuksen

Asukaspysäköintitunnuksen saa jokainen väestörekisteritietojen mukaan alueella asuva, jolla on ajokortti ja joka ajoneuvorekisterin mukaan omistaa tai hallitsee henkilö-, paketti- tai mopoautoa tai moottoripyörää.

Yksi henkilö voi saada vain yhden tunnuksen. Tunnukseen voidaan merkitä kaksi rekisterinumeroa, mutta kerrallaan asukaspysäköitynä voi olla näistä vain toinen. Eri henkilöillä ei voi olla tunnusta samaan ajoneuvoon, ellei kysymyksessä ole yhteiskäyttöajoneuvo ja siihen liittyvä kimppatunnus.

Yrityspysäköinti

Yritykset voivat lunastaa autoihinsa oman vyöhykkeensä yrityspysäköintitunnuksen. Tunnus oikeuttaa pysäköimään vyöhykkeen asukaspysäköintipaikoilla. Tunnuksen voi lunastaa alueella toimiva yritys, julkisyhteisö tai elinkeinoharjoittaja.

Mitä maksaa

Asukaspysäköintitunnuksen hinta on tänä syksynä yhdeksän euroa kuussa ja ensi vuonna 10 euroa kuussa. Tämä on puolet vanhojen asukaspysäköintialueiden hinnasta. Yrityspysäköintitunnus maksaa nyt 30,83 euroa kuussa.

Mihin ajoneuvoon?

Tunnus voidaan myöntää henkilö- tai pakettiautolle, moottoripyörälle, mopoautolle tai muulle autolle, jonka kokonaismassa on enintään neljä tonnia. Jos ajoneuvo poistetaan liikenteestä, tunnus ei ole voimassa.

Miten tunnusta käytetään?

Tunnus tulee asettaa asukaspysäköintipaikalle pysäköitäessä tuulilasin sisäpuolelle siten, että tunnuksen etupuolen teksti kokonaisuudessaan on vaivatta luettavissa ulkoapäin. Moottoripyörään kiinnitetään näkyvälle paikalle tunnuksen vyöhyketarra.

Miten muutoksia tunnukseen?

Jos osoite tai auto vaihtuu, on tunnus uusittava käymällä rakennusviraston asiakaspalvelussa. Voimassa oleva tunnus on oltava mukana uutta haettaessa

Näin haet tunnuksen

Tunnus on käytävä lunastamassa henkilökohtaisesti rakennusviraston asiakaspalvelussa (Pohjoinen Makasiinikatu 9). Tunnuksen saadakseen on tultava paikalle henkilökohtaisesti. Ota mukaan ajokortti ja rekisteriote. Tunnus on maksettava heti.

Huom! Rakennusvirasto muuttaa lokakuussa. Asiakaspalvelu on suljettu muuton takia 22.10-26.10. Viraston uusi osoite on 27. lokakuuta alkaen Elimäenkatu 5.