Harvinainen pikkumerimetso Lauttasaaren vesillä

Pikkumerimetso lennossa Espoossa. Kuva: Petteri Hytönen.

Suomen toinen pikkumerimetso (Phalacrocorax pygmaeus) havaittiin tänään aamupäivällä Espoossa ja Helsingissä, Helsingin seudun Lintutieteellinen yhdistys Tringa kertoo tiedotteessaan.

Laji on Pohjoismaissa äärimmäisen harvinainen harhailija. Suomen ensihavainto tehtiin Siilinjärvellä heinäkuussa 2022. Sitä ennen pikkumerimetso oli havaittu Pohjoismaissa ainoastaan Ruotsissa vuonna 1913. Pikkumerimetso on kuin hyvin pieni, pitkäpyrstöinen ja lyhytnokkainen merimetso, vain noin sinisorsan kokoinen. Linnun löysi Maarin lintutornissa retkellä ollut Mika Teivonen. Ensimmäisessä havaintotilanteessa lintu nähtiin lyhyesti lennossa Laajalahden yllä ja sen arveltiin laskeutuneen Keilaniemen ja Lauttasaaren väliselle lahdelle. Lintua etsittiin sieltä ja hieman myöhemmin sen löysi Sami Tuomela Lauttasaaren läheltä Porsta-luodon kiviltä.

“Pikkumerimetson ehti nähdä ainakin sata lintuharrastajaa. Puoli yhden jälkeen linnun nähtiin nousevan noin lounaan suuntaan, eikä sitä ole toistaiseksi löydetty uudestaan”, kertoo Helsingin Seudun Lintutieteellisen Yhdistyksen Tringa ry:n toiminnanjohtaja Johannes Silvonen.

Pikkumerimetso pesii jokisuistoissa ja rehevillä järvillä Kaakkois-Euroopassa ja Keski-Aasiassa. Lähimpänä Suomea olevat pesimäyhdyskunnat ovat Unkarissa sekä Slovakiassa ja Itävallassa, joihin laji on levittäytynyt viime vuosina.

Suomessa tehdyt lintujen harvinaisuushavainnot tarkastaa BirdLife Suomen rariteettikomitea.