Jännitys tiivistyy: hallinto-oikeudelta pian päätös futiskuplaa koskevasta kaavavalituksesta

Havainnekuva kentän sijoittumisesta Ruukinlahdenpuistoon. Kesäaikaan kupla ei ole pystyssä.

TEKSTI Pete Suhonen

Jalkapalloseura PPJ:n kuplahallihanke Ruukinlahdenpuistoon etenee, vaikka kaupungin hyväksymää asemakaavaa käsitelläänkin parhaillaan Helsingin hallinto-oikeudessa.

”Aikatauluarvion mukaan hallinto-oikeus pyrkii antamaan päätöksen asiassa toukokuun aikana”, hanketta ajava PPJ:n Hannu Rosokivi kertoo. Rosokiven mukaan kuplahallin urakkasuunnitelmat, yhteensovittaminen ja kustannusjako on sovittu kaupungin kanssa hyvässä yhteistyössä.

PPJ:n kustannusvastuulle kuuluvat kentän perustukseksi valettava betoniantura, tekonurmi ja sen viimeistelytasaus. Seura vastaa myös kuplahallista koneistoineen, hallin sisävalaistuksesta, pukukoppi- ja varastokonteista, sekä vesi-, viemäri- ja sähköliittymistä. Kaikkiaan PPJ investoi hankkeeseen Rosokiven mukaan ”useamman satatuhatta euroa”. Kaupungin vastuulle jää maanrakennus ja -muokkaus sekä pilaantuneen maa-aineksen poisto, maantäyttö ja tiivistys. Kaupunki tekee myös salaojitukset, asfaltoinnit, vesi-, viemäri- ja sähkövedot. Myös aidat ja ulkovalaistus on kaupungin vastuulla. ”Lähes kaikki on valmista hankkeen toteuttamista varten hallinto-oikeuden päätöstä lukuun ottamatta”, Rosokivi summaa.

Kuplahanke viivästyi aikataulustaan, kun lauttasaarelainen taloyhtiö teki Ruukinlahdenpuiston länsiosan asemakaavan muutoksesta kunnallisvalituksen hallinto-oikeuteen.

”Useimmissa tapauksissa valittaja hyväksyy hallinto-oikeuden päätöksen, jos se on hyvin perusteltu. Vain pieni osa kaavasta valittaneista pyrkii viemään kertaalleen hylätyn valituksen korkeimman hallinto-oikeuden käsiteltäväksi”, Helsingin kaupunginsihteeri Tanja Sippola-Alho sanoi Lauttasaari-lehdelle viime vuonna.

Korkein hallinto-oikeus ottaa käsiteltäväkseen pääasiassa vain sellaisia valituksia, joilla on merkitystä lain soveltamisen kannalta muissa samanlaisissa tapauksissa tai oikeuskäytännön yhtenäisyyden vuoksi. Valitusten käsittely korkeimmassa hallinto-oikeudessa vie myös noin vuoden.