Juha Laaksoselle tietokirjapalkinto – ”Ottaa kantaa luonnon monimuotoisuuden puolesta”

Juha Laaksonen Lauttasaaren etelärannalla. (Kuva: Minna Pyykkö)

Suomen tietokirjailijat ry:n myöntämät palkinnot jaettiin Helsingin Kirjamessuilla viime viikonloppuna. Palkinnot ovat suuruudeltaan 8 000 euroa, ja ne myönnetään tunnustuksena laajasta ja ansiokkaasta tietoteostuotannosta. Yksi viidestä palkitusta oli lauttasaarelainen toimittaja ja luontokuvaaja Juha Laaksonen, joka on julkaissut lähes 20 luontokirjaa.

”Laaksosen mielenkiinnon kohteita ovat erityisesti kaupunkien linnut ja nisäkkäät sekä luonnon monimuotoisuus. Meri ja lähiluonto ovat hänelle tärkeitä. Koska Laaksonen liikkuu paljon luonnossa, hänen kirjansa sisältävät runsaasti omakohtaisia kokemuksia. Lisäksi hänellä on hyvä kontaktit tutkijoihin ja muihin asiantuntijoihin, ja kirjat sisältävätkin runsaasti uutta tietoa Suomen luonnosta.  Hän ottaa kantaa luonnon monimuotoisuuden puolesta ja sai aikaan yli miljoonan linnunpöntön rakentamistalkoot. Juha Laaksonen antaa kasvot ja äänen Suomen luonnon arvostamiselle ja luonnontuntemukselle”, palkintoperusteluissa kerrotaan.

Palkinnot jakoivat Suomen tietokirjailijat ry:n puheenjohtaja Timo Tossavainen ja toiminnanjohtaja Sanna Haanpää.

Laaksosen viimeisin teos Orava – Metsien tuttu tuntematon (Tammi, 2022) esittelee monipuolisesti tuttua, mutta silti niin tuntematonta pikkunisäkästä.

PS