Julius Tallbergin haudalla

Tänään tulee kuluneeksi 100 vuotta Julius Tallbergin kuolemasta ja päätimme Lauttasaari-Seuran Historiatyöryhmän puheenjohtajan, Ville Elomaan kanssa käydä kunnioittamassa tätä muistopäivää.

Ville Elomaan kanssa Julius Tallbergin haudalla

Sovimme Villen kanssa tapaamisen Hietaniemen hautausmaan parkkipaikalle ja kävelimme lämpimässä auringonpaisteessa kohti Tallbergin suvun hautapaikkaa. Ville ehdotti kulkua “Taiteilijakukkulan” ohi, mikä olikin aivan poikkeuksellisen upea reitti.

Julius Tallberg on haudattu Hietaniemen haustausmaan vanhaan osaan ja hautapaikka löytyy korttelista 24. Hautapaikan löytymistä helpotti suunnattomasti hautahaku.fi palvelu. Laskimme Seuran muistokukat ja pyysin Villeä kertomaan hieman kauppaneuvos Julius Tallbergista. Erityisesti minua kiinnosti, mitä erinomaisen business-vainun omaava liikemies olisi ollut mieltä Lauttasaaren nykyisistä kehityssuunnista.

Ville kertoi, että Lauttasaaren jäätyä 1912 Julius Tallbergin haltuun, hän alkoi kehittää sitä huvilakaupungiksi poikansa Gunnarin avustuksella. Suunnitelmat eivät toteutuneet, mutta esimerkiksi Drumsö Casino perustettiin ja saaren joukkoliikennettä varten tuli lautta ja hevosraitiovaunu.

Tallbergilla on siis ansaistusti merkittävä rooli Lauttasaaren varhaisessa kehityksessä. Olihan esimerkiksi hänen omistamansa höyrylautta osin mahdollistamassa huvilakaupunginosan kasvua. Helsingille Tallberg oli merkittävä visionääri, joka mm. oli Suur-Helsingin asemakaavan (1918) taustalla.

Lue lisää Julius Tallbergista Lauttasaari-lehden 6.5. numerosta: https://www.lehtiluukku.fi/lue/lauttasaari/6.5.2021/278303.html

Paluumatkalla ihailimme vielä “Taiteilijakukkulan” poikkeuksellisen hienoja muistomerkkejä. Ja löytyi sieltä muitakin Lauttasaaren “Tähtiä”, kuten Pertti “Spede” Pasanen ja kuvanveistäjä Aimo Tukiainen.