Juosten, pyöräillen, supaten ja surffaten – Kesällä järjestetään kolme kisaa saaren ympäri

Lauttasaaren ympäri uidaan heinäkuussa, surffataan ja supataan elokuussa sekä juostaan syyskuussa.

Treenikausi jatkuu koko kesän. Larun kymppi juostaan vasta 7.9.

TEKSTI Pete Suhonen

Larun kymppi 7.9.

Helsingin kesä on täynnä juoksutapahtumia, joista yksi pitkäaikaisimmista on Lauttasaaren kotikisa, Larun kymppi, joka juostaan 41. kerran. Se palaa nyt saaren suven ohjelmaan vuoden tauon jälkeen. Aiemmin Larun kymppi oli osa syyskuun alun Lauttasaari-päivää, mutta tänä vuonna  se juostaan jo kesäkuun alussa. Reitti kulkee lähtöpaikalta Kasinonrannasta saaren ympäri ensin Vattuniemen suuntaan. Kilometrejä kertyy tasan kymmenen. Reitin puolivälissä on juomapiste. Perinteisesti Larun kympin on kiertänyt reilut 150 juoksijaa, nyt mukaan odotetaan vähintään yhtä monta. Tapahtuman ajaksi tenavat voi jättää maksulliseen lapsiparkkiin. Lapsiperheen vanhemmille se on yksi hyvä syy vähemmän jättää tempaus väliin. Tapahtuman järjestävät Luotsitytöt ja ultimaten naisten maajoukkue.

Mukaan? Osallistumismaksu- ja ohjeet selviävät My Race Resultin sivuilta.

Trivia: Perustamisvuonna 1977 kisan nimi oli Lauttasaaren ympärijuoksu. Mukana oli muun muassa Spede Pasanen.

(Artikkelia korjattu 31.5. Järjestäjä muuttanut tapahtuman ajankohtaa)

Swim Laru 13.7.

Viime vuonna uidussa ensimmäisessä Swim Larussa oli neljä osanottajaa, kolme miestä, yksi nainen. Voittaja, ex-kilpauimari Timmi Tuutti kiersi saaren haastavassa kaakkoistuulessa alle kolmessa tunnissa. Reitin pituus oli 9,3 kilometriä. Lähtöalue ja maali on myös tänä vuonna Poliisien majan läheisyydessä. Uimarilla tulee olla mukana saattovene tai -kanootti, joka on uimarin turvana heikolla hetkellä. Myös juoma- ja energiahuolto hoituu kätevästi saattoveneestä. Meriveden lämpötila varsinkin avomeren tuntumassa Lauttasaaren eteläpuolella on lähes aina heinäkuun lämpimilläkin alle 20 astetta, joten märkäpuvun käyttäminen on miltei välttämätöntä.

Mukaan? Ei mikään sunnuntaiuinti. Osallistuminen ja huolto omalla vastuulla. Saattovene pakollinen. Ei ilmoittautumismaksua.

Paras katsomo: Lauttasaaren silta. Kärkiuimari tuli sillalle etelän, eli avomeren suunnalta edellisvuonna puolitoista tuntia lähdöstä. Takana oli silloin noin viisi kilometriä. Lähtö Länsiulapanniemestä kello 8 läheltä Poliisien majaa. Alustava kiertosuunta on ensin itään eli Vattuniemen suuntaan.

Trivia: Viime vuonna Seurasaaren selällä meriveden lämpö oli jopa 27 astetta.

 

Tour de Laru 31.8.

Seitsemäs Tour de Laru eli Lauttasaaren ympäripurjehdus kerää joukon purjelautailijoita ja suppaajia HSK:n rantaan elokuun viimeisenä viikonloppuna. Osallistujamäärä on ollut 50 lautailijan tuntumassa, enimmillään jopa 70. Saaren kiertoaika riippuu tuuliolosuhteista ja merenkäynnistä. Nopeimmillaan saari on kierretty hieman alle tunnissa. Kilpailusarjoina ovat kölipurjelaudat, avoin purjelautaluokka ja sup-laudat. Merihän on  elokuun lopussa yleensä vielä miellyttävän lämmin. Tapahtuma järjestetään HSK:n ja Suomen purjelautaliiton yhteistyönä.

Mukaan: Ilmoittautuminen HSK:n sataman kilpailukansliassa kilpailupäivänä osallistumismaksu 30 e, alle 18-vuotiaat juniorit 25 e. Ennakkoon info@purjalautaliitto.fi otsikolla “Laru  2019”.

Paras katsomo: Kaskisaaren silta ja Lauttasaaren silta. Lähtö- ja maalialue sijaitsee HSK:n edustalla Vattunokassa. Kiertosuunta päätetään kipparikokouksessa tuulen suunnan perusteella.

Trivia: Tapahtuma tunnettiin muinoin nimellä Lauttasaaren ympäripurjehdus.   Purjelautailun kulta-aikoina 1980-luvulla se keräsi jopa yli tuhat osallistujaa. Silloin lähtö- ja maalialue sijaitsi Mellstenin rannassa Haukilahdessa.