Kartanon myynti vahvistunut

Helsingin kaupungin kiinteistölautakunta päätti 25. kesäkuuta, että Helsinki myy Lauttasaaren kartanon Koneen säätiölle. Kauppaan kuuluu myös Punainen huvila, jossa Lauttasaari-Seuran toimisto sijaitsee. Valitusaika päätöksestä päättyi 9. heinäkuuta.

Kaupan hinta on kaksi miljoonaa euroa. Kaupunki vuokraa kartanon tontin Koneen säätiölle pitkäaikaisella vuokrasopimuksella.

“Lauttasaaren kartanossa järjestetään tulevaisuudessa erilaisia tilaisuuksia, kuten seminaareja, keskustelutilaisuuksia ja konsertteja ja myös muilla tavoin esitellään säätiön rahoittamia tiede- ja taidehankkeita. Tavoitteena on, että Lauttasaaren kartanoon tulee työtiloja muutamille säätiön apurahansaajille oman henkilökunnan työtilojen lisäksi”, kertoo Koneen säätiön hallituksen puheenjohtaja Hanna Nurminen.

Säätiön mukaan Lauttasaari-Seuran vuokrasopimuksen jatkaminen sopii hyvin yhteen näiden suunnitelmien kanssa.

Kartano on suojelukohde

Lauttasaaren kartanon empire-tyylinen päärakennus on valmistunut 1834. Kartanon mailla sijaitseva Punainen Huvila on peräisin 1790-luvulta, ja on on yksi Helsingin vanhimpia puurakennuksia. Kartano ja sitä ympäröivä puisto ovat kultturihistoriallisesti arvokkaita ja ne on suojeltu asemakaavalla.

Ennen myymistään kartano oli joitakin vuosia tyhillään. Sitä ennen kartano toimi vuosikymmeniä sairaalana ja vanhainkotina. Erilaista käyttötarkoituksista ja tyhjillään olosta johtuen kartanon tilat ovat päässeet melko huonoon kuntoon, ja niiden korjaaminen on suuri projekti.

 

LISÄÄ TIETOA

Kiinteistölautakunnan kokouksen päätös 25.6.2015

KONEEN SÄÄTIÖ