Kerrostaloja, Ikea ja kaupunkivilloja – Koivusaaren asemakaava puhutti Lykissä

Havainnekuva Koivusaaresta.

TEKSTI Pete Suhonen

Kaupunki esitteli Koivusaaren asemakaavaluonnosta Lykin Julius-salissa Lauttasaari-Seuran järjestämässä tilaisuudessa viime viikolla. Paikalla oli vajaa sata kuulijaa.

Koivusaaresta on tulossa 5 000 asukkaan ja 4 000 työpaikan saari. Koivusaaren 300 000 kerrosneliömetrin tonttialueesta kaksi kolmasosaa on varattu asunnoille. Lauttasaaren kaavoituksen tiimipäällikkö Mikko Reinikainen kertoi, että lähes kaikista suunniteltavista asunnoista aukeaisi meri- tai kanavanäkymä. Luvassa on paitsi kerrostaloja, myös kaupunkivilloja. Kaupunginosa on tarkoitus rakentaa siten, että jokaisesta asunnosta ja toimistosta on enintään 600 metrin matka metroasemalle. Koivusaarta varten suunnitellaan uusi eritasoliittymä, joka tulee korvaamaan Katajaharjun eritasoliittymän.

Lauttasaari-Seuran kaavaryhmän jäsen, arkkitehti Jukka Tulkki piti omassa puheenvuorossaan suunnitelmaa verraten onnistuneena. Yleisössä huolenaiheiksi nousivat muun muassa liikennejärjestelyt, rakennusaikainen haitta, venepaikat ja veneiden talvisäilytyspaikat. Reinikainen myönsi, että veneiden talvisäilytystä ei ole vielä ratkaistu. Myös Ikean asema Koivusaaren toimitilasuunnittelun veturina ihmetytti: onko pukki kaalimaan vartijana, kysyttiin. Tavarataloa suunnitellaan uuden Koivusaaren etelä- ja pohjoisosaa yhdistävälle kannelle moottoritien päälle.

Koivusaaren esirakentamisen on arvioitu alkavan vuonna 2022. Ensin on vuorossa merialueen ruoppaus yli 20 hehtaarin alalta. Rakentaminen jatkunee 2030-luvun puoliväliin asti.

Lauttasaari-lehti esittelee Koivusaaren asemakaavaa laajemmin 19. joulukuuta ilmestyvässä numerossaan.