Kesä tulee – ja padel!

Mailapelimahdollisuudet paranevat saarella ensi kesänä, kun kolme padel-kenttää aukeaa Pyrkän tuntumaan.

Lauttasaaren padel-kenttien pinnasta tulee sininen ja häkkirakenteista mustia. Mutta aurinko paistaa saarella juuri niin kuin kuvassa.

TEKSTI Pete Suhonen

Vappuun mennessä Pyrkän kentän reunalla pelataan padelia. Lauttasaarelainen rakennusalan yrittäjä Matias Kuusinen ja ammattikoripalloilija Marius Van Andringa ovat hiljattain solmineet kaupungin kanssa vuokra-sopimuksen pelialueesta Lahnalahdentiellä. Vieressä sijaitsee huoltoyhtiön varikko.

Vuokratulle alueelle perustetaan kolme valaistua padel-kenttää, joiden kylkeen tuodaan kontti, josta vuokrataan ja myydään pelivälineitä. Myös virvokkeita on kaupan. Kentät sijaitsevat merenrannan välittömässä läheisyydessä.

Kenttävuokran tuntihinta on vielä avoin, mutta Van Andringa arvelee sen asettuvan 32 ja 40 euron väliin. Vuokravälineiden hinta tunnilta on neljä euroa per pelaaja.

Entäs puusto?

Sosiaalisessa mediassa on padel-kenttäuutisen jälkeen noussut huoli pelialueen puustosta. Alueella on myös lepakoita.

“Pyrimme säilyttämään niin paljon puita kuin mahdollista. Kaadamme vain välttämättömimmän. Se on ehdoton tavoitteemme”, Marius Van Andringa vakuuttaa.       Kenttien perustamistyö alkaa maaliskuun aikana. Vuokra-alueen suuruus on 900 neliömetriä. Kentän pituus on 20 metriä, leveys kymmenen metriä. Kenttien välissä on kaksi neljän metrin levyistä kulkuväylää. Koko pelialueen ala on siis reilut 800 neliötä.

Kentille kuljetaan rantapolulta erkanevaa kivituhkapolkua pitkin. Kenttien häkkirakenteet ovat mustia, kentän pinta eli turffi on sininen. Se läpäisee vettä, joten sade ei juurikaan haittaa pelaamista. Kulkuväylät kenttien väleissä ovat vihreitä.

Alan miehiä

200 000 euroa hankkeeseen investoivat yrittäjät Van Andringa ja Kuusinen tunnustautuvat lajifriikeiksi.

“Padelin pelaamiseen menee kesäisin aivan liikaa aikaa. Koripalloharjoittelu kärsii”, sanoo Van Andringa, joka on Uudenkaupungin Korihaiden edustuspelaaja. Juuri Van Andringa vetää Lauttasaaren padel-kenttien toimintaa Pyrkän reunalla.

Padelia on aiemmin pelattu Helsingissä muun muassa Eiran rannassa. Sisätiloissa lajia on voinut harrastaa pääkaupunkiseudulla Espoossa.

“Sesonki jatkuu ulkonakin pitkälle lokakuuhun”, Van Andringa uskoo.

 

Mitä on padel?

Padel on mailapeli, tenniksen squashin sekoitus. Esimerkiksi pistelasku on lainaa tenniksestä, pelissä hyödynnettävät pelialueen seinät muistuttavat taas squashista. Pelivälineenä on tennispallo.

Sosiaalisen pelin maineessa olevaa padelia pelataan useimmiten nelinpelinä, mutta se soveltuu myös kaksinpelattavaksi. Suomen padel-liitto perustettiin vuonna 2019. Laji on kasvattanut suositaan nopeasti. Yksi syy on padelin alhainen aloituskynnys. Alkeet oppii nopeammin kuin esimerkiksi tenniksessä. Erityisen suosittua padel on Espanjassa ja latinalaisessa Amerikassa.

Lisätietoa padelhelsinki.com

Juttu on julkaistu Lauttasaari-lehdessä 7.3.2019