Kirkko kokee lähes täydellisen muodonmuutoksen

Lauttasaaren kirkon peruskorjaus etenee aikataulussa ja kirkkoherra Juha Rintamäen mukaan valmista pitäisi olla pääsiäiseksi 2022. Kirkkosali on suojeltu, mutta muu osa rakennuksesta kokee täydellisen muodonmuutoksen.

Erityisavustaja, pastori Simo Lemmetyinen, tiedottaja Miia Valenko, kirkkoherra Juha Rintamäki ja projekti-insinööri Sini Ranki perusteellisesti suojatussa kirkkosalissa. (Kuva: Katja Pesonen)

TEKSTI Katja Pesonen

Lauttasaaren kirkolla on työkoneita siellä täällä, ja sisätilat pohjiaan myöten lähestulkoon auki. Viime vuoden lopussa alkanut peruskorjaus etenee aikataulussa.

Työt ovat muutoin edenneet suunnitelmien mukaisesti, mutta hissikuilua rakennettaessa jouduttiin kalliota louhimaan enemmän kuin oli alun perin suunniteltu.

Kirkkoherra Juha Rintamäki esittelee liikuntasalissa olevia värimallilevyjä.

”Tarkoitus on palauttaa 1950-luvun kirkkorakennuksen alkuperäiset värisävyt. Ne ovat löytyneet tutkimalla kaikki maalikerrokset läpi ja sieltä on löytynyt hienoja murrettuja värejä. Eli vuosien saatossa täällä käytetystä maalarinvalkoisesta voidaan nyt luopua ja palauttaa kirkon väriloisto takaisin.”

Sekä Lauttasaaren seurakunnan että St. Jacobsin kirkkosalit on suojeltu kirkkolaissa, eikä niihin tehdä ulkoisesti muutoksia. Myös niiden sakastit ja neuvottelutilat säilytetään autenttisina. Muita tiloja ei ole suojeltu, mutta museovirasto on silti vahvasti mukana koko prosessissa antamassa hyväksyntänsä niin laatoille kuin väreille.

”Tarkoilla suunnitelmilla mennään eteenpäin”, Rintamäki toteaa.

Kirkon pihalla on siirtokivilohkare, jonka kirkon aikoinaan suunnitellut arkkitehtipariskunta Keijo ja Marja Petäjä suunnittelivat Jumalan silmä -nimiseksi teokseksi ja sitä ympäröi aikoinaan vesiallas. Nyt se tuodaan takaisin.

 

Sen lisäksi, että kirkkoon tehdään perusteellinen peruskorjaus, siipirakennukseen tehdään mojovia muutoksia. Liikuntasali uusitaan ja sen lähelle tehdään sauna- ja pesutilat. Tulee työtiloja, lasten toimintaan tarkoitettuja tiloja, kerhotiloja, kaksi hissiä ja esteettömät tilat.

”Tiloihin muuttavat seurakunnan lisäksi Lauttasaaren musiikkiopisto ja kaupungin ryhmäperhepäiväkoti, joten tänne tulee seurakunnan lisäksi ensimmäistä kertaa myös muita toimijoita. Toivoimme siis, että musiikki raikaa täällä entistä enemmän. Musiikkiopisto voi vaikka pitää kahvilassa konsertteja”, Rintamäki iloitsee.

Hän sanoo laajojen muutosten tähtäävän siihen, että kirkko tarjoaisi nykyistä laajemmin erilaisia toimintoja ja mahdollisuuksia ja tulisi tällä tavoin lähemmäs lauttasaarelaisia. Ympäri kirkkorakennuksen on erilaisia tiloja, jotka mukautuvat moneen erilaiseen käyttötarkoitukseen, joten kuka tahansa voi organisoida rakennuksessa kaiken tyyppisiä tapahtumia.

”Kirkkoon voi tulla tekemään etätöitä tai pienyritys voi tulla pitämään vaikka presentaatiota. Tänne tulee printtausmahdollisuus, nettiyhteys ja uusi äänentoistojärjestelmä eli jokaiseen tilaan tulee sama äänentoisto, jolloin esimerkiksi salissa pidettävä konsertti kuuluu ympäri taloa. Saliin suunnitellaan videoscreeniä, jolla voidaan vaikkapa ottaa messussa suora yhteys sinne, minne kolehtia kerätään tai mukaan voidaan ottaa luennoitsija jostain kauempaa. Tilaisuuksia voidaan myös elävöittää liikkuvalla kuvalla”, hän avaa mahdollisuuksia.

Keväällä 2022 kaiken pitäisi olla valmista.

”Tavoitteena on, että uudistetun kirkon ensimmäinen tapahtuma on pääsiäismessu.”