Koirapuisto ja kupla halutaan molemmat sijoittaa Ruukinlahdenpuistoon

Uuden Ruukinlahden koirapuiston suunnitelmat ovat valmistuneet. Se vaikuttaa hienolta, mutta mahtuvatko PPJ:n kupla ja koirapuisto samalle alueelle?

Kaupungin suunnitelma uudesta koirapuistosta. Samaan tilaa ei mahtuisi kuplaa.

TEKSTI Katja Pesonen

Lauttasaari saa entistä ehomman koirapuiston. Myllykalliolla sijaitseva koirapuisto joudutaan siirtämään pois rakentamisen tieltä, ja uusi paikka on löytynyt Ruukinlahdenpuistosta. Tulevan koirapuiston alue on ollut useamman vuoden metrotyömaan varikkoalueena, minkä vuoksi vanha puistorakenne osittain tuhoutunut. Puiston länsipää kokeekin aikamoisen muodonmuutoksen.

Varmasti tärkein lisä uudessa puistossa on se, että isoille ja pienille koirille tulee sinne omat aitauksensa. Tällä hetkellä Lauttasaaressa on kaksi koirapuistoa, toinen Veijarivuoren rannalla ja toinen Myllykallioilla, joissa pienten ja isojen koirien alueita ei ole eroteltu lainkaan. Helsingin koirapuistoissa on tapahtunut vakaviakin tapauksia, kun suuremmat koirat ovat käyneet pikkukoirien kimppuun. Monet saarelaiset pikkukoirien omistajat eivät joko ole vieneet koiriaan kotisaaren puistoihin lainkaan tai odottavat lenkillä ollessaan hetkeä, jolloin puistossa ei ole paikalla isompia koiria.

Ruukinlahden koirapuiston isojen koirien aitauksen pinta-ala on noin 2300 neliömetriä ja pienten koirien yli noin 600 neliötä. Aitausten välissä kulkee huoltoreitti. Kun laskee kaiken rakennettavan alueen huoltokäytävineen ja puistoistutuksineen, uuden alueen kokonaispinta-alaksi tulee lähemmäs 41 000 neliötä.

 

Myllykallion koirapuiston kauneus on ollut sen metsäisyydessä. Nyt tilalle tulee taloja. Ruukinlahden puisto ei ole yhtä runsas kasvillisuudeltaan, mutta sinne ollaan kuitenkin tuomassa vihreää. Puiston nykyistä kasvillisuutta täydennetään uusilla havu- ja lehtipuilla, joita istutetaan sekä koira-aitauksen sisä- että ulkopuolelle. Aita on 1,6 metriä korkea ja sen ilmettä pehmennetään istuttamalla aitauksen ulkopuolelle pensaita. Isojen koirien aitauksen maaston muotoilu noudattelee hyvin pitkälle Myllykallion koirapuiston kumpuilevaa maastoa.

Koirapuiston pinnoite tulee olemaan lähellä sisäänkäyntejä niin sanottua tassunalusta, joka on sekoitus puunkuorikatetta ja luonnonsoraa. Aitauksen muu maasto on nurmea. Puistoon vievät tiet päällystetään kivituhkalla, muutoin alue on nurmikkoa. Puiston pohjoisreuna saa pysyä luonnonmukaisena.

Koirien aitaus tehdään kolmilankaverkkoaidaksi. Portteihin tehdään eteistila, mikä estää koirien karkailua. Aitauksiin tulee penkkejä, syväkeräyssäiliöt, hiekka-astioita ja siivousvälineitä. Koirien virikkeiksi tulee puunrunkoja, merkkauskiviä ja puutolppia. Pintavedet ohjataan maaston muotoilun keinoin pieniin kenttäkivettyihin painanteisiin, joista vedet johdetaan kaivojen kautta hulevesiverkostoon.

Huoltoreittinä toimiva puistokäytävä valaistaan viiden metrin pylväsvalaisimilla. Ne sijoitetaan niin, että ne valaisevat myös koira-aitauksen. Puiston kaikki kulkureitit ovat esteettömiä.

 

Rakentaminen on suunniteltu alkavan ensi vuonna, mutta tarkempaa aikataulua kaupunkiympäristön toimialan projektipäällikkö Petra Rantalainen ei pysty antamaan. Se riippuu paristakin seikasta. Ensinnäkin siitä, miten Stara pystyy aloittamaan rakentamisen ja toiseen siitä, saako PPJ poikkeusluvan alueelle, jolloin se aloittaisi kuplan rakentamisen. Tämä koirapuistosuunnitelma on tehty sillä ajatuksella, että paikalle ei tulisi kuplaa.

”Jos kupla tulee, tätä koirapuistoa ei voi tällaisenaan toteuttaa. Meillä on kyllä suunnitelma B, mutta Ruukinlahti on paras Lauttasaaresta löytämämme paikka, jossa voidaan toteuttaa koirapuisto niille tehtyjen linjauksien ja sääntöjen mukaisesti. Jos PPJ:n kupla tulee Ruukinlahteen, meidän on tehtävä uusi suunnitelma koirapuistolle”, Rantalainen sanoo.

 

Kaupunki ei ole tarjonnut vuokrasopimusta, PPJ:n puhti hiipuu

PPJ:n puheenjohtaja Sami Aurejärven mukaan alkaa näyttää siltä, ettei Lauttasaari saa kuplahallia.

”Heikolta näyttää. Vaikuttaa siltä, ettei Helsingin kaupunki seiso kuplahankkeen takana. Mitään ei ole sanottu suoraan, mutta kaikki on yhtäkkiä muuttunut äärimmäisen vaikeaksi. Tässä on alkanut puhaltaa sellaiset vastatuulet, että alkaa voimat mennä. Tietysti jos vastus jatkuu pitkään niin lähtee itse kultakin halu jatkaa yrittämistä ja saada homma maaliin”, Aurejärvi sanoo.

Hän jatkaa, että PPJ:llä on edelleen rakennuslupa vetämässä, mutta vaikka se saataisiin, luvalla ei tee mitään, jos kaupunki ei vuokraa tonttia.

Aurejärvi sanoo seuran olevan täysin valmis pystyttämään kuplan Lauttasaareen. Se on PPJ:n hanke ja se rakennetaan seuran rahoilla, joten ainut mitä ulkopuolelta tarvitaan on rakennuslupa ja maavuokrasopimus.

Jätkäsaareen kupla on suurella todennäköisyydellä tulossa. Rakentaminen ei kuitenkaan alkaisi ainakaan vielä kahteen vuoteen. Vaikka kupla tulisikin kolmen kilometrin matkan päähän Lauttasaaren naapuriin, monet näkevät sellaisen tarpeelliseksi myös Lauttasaaressa sillä PPJ:n junioreista noin neljäkymmentä prosenttia on lauttasaarelaisia. Seuran jäsenmäärä myös kasvaa koko ajan, joten Jätkäsaaren kupla voi käydä vuosien saatossa ahtaaksi, kun siellä liikkuvat myös paikalliset koululaiset.

”Jos saisimme paikan Ruukinlahdesta, siirtäisimme Hernesaaren kuplan sinne. Se on 300 000 euron arvoinen kupla eli meidän ei tarvitsisi hankkia sitä varten edes uutta”, Aurejärvi lisää.

Aurejärvi kuitenkin kiittää kaupunkia siitä, että se antoi PPJ:n jäädä vielä Hernesaareen. Alun perin vuokrasopimus olisi päättynyt kesällä, mutta sitä jatkettiin. Muutoin jalkapalloseuralla ei olisi lainkaan sisäpelipaikkaa. Kaupunki on luvannut, että PPJ saa olla Hernesaaressa siihen asti, kunnes kupla saadaan Jätkäsaareen.