Koirat eivät pääse vielä Lauttasaaren kauppoihin ruokaostoksille

Tähän asti kauppoihin ovat päässeet vain avustavat koirat, kuten opaskoirat, mutta kiitos maa- ja metsätalousministeriön tuoreen elintarvikehygienia-asetuksen, nyt kauppojen ja kioskien ovet ovat avautuneet myös lemmikkikoirille. Lauttasaarelaisiin kauppoihin seurakoiraa ei saa silti edelleenkään viedä.

K-Supermarket Lauttasaaren myyjä Alisa Heilala esittelee kaupan koirankoppeja. Ne ovat nyt siirtyneet aulasta tuulikaappiin. (Kuva: Katja Pesonen)

TEKSTI Katja Pesonen

K-supermarket Lauttasaari

Kiviaidankatu 2

”Meille ei saa tällä hetkellä tuoda seurakoiria. Näin on lähinnä sen takia, että meillä on niin paljon allergisia asiakkaita, joiden asioinnin haluamme turvata. Asiaa kyllä tarkkaillaan koko ajan, mutta tällä hetkellä linjauksemme on tämä”, kertoo kauppias Ali Tikkala.

Itsekin koiranomistajana hän silti ymmärtää koirallisiakin asiakkaita ja on hankkinut kauppaan lukittavan koirankopin, jossa on erilliset tilat kahdelle koiralle. Ulkona rakennuksen seinässä on rengas koirien talutushihnoille.

Kassavastaava Satu Rosenberg näyttää kuinka kopit toimivat. Niihin saa avaimen infosta tai sitten voi käyttää niissä olevaa koodilukkoa, johon voi keksiä itse koodin.

”Nämä ovat olleet meillä noin vuoden. Ne ovat aika kovassa käytössä ja niistä on tullut paljon hyvää palautetta. Joinain päivinä niissä on useampikin koira toisensa perään”, hän kertoo.

 

S-Market Lauttasaari

Lauttasaarentie 28, kauppakeskus Lauttis

S-market Itälahdenkatu

Itälahdenkatu 27

Hok-Elannon vastuullisuuspäällikkö Satu Kattilamäki kertoo heidän ottaneen yhteisen linjan kaikkiin Elannon kauppoihin eivätkä lemmikkikoirat niihin edelleenkään pääse.

”Asiakkaidemme joukossa on todennäköisesti eläimille allergisia henkilöitä sekä niitä, jotka pelkäävät eläimiä. Tavoitteenamme on palvella kaikkia asiakaitamme mahdollisimman tasavertaisesti ja siksi lemmikkieläinten pääsy kiinteistön tiloihin ei ole mahdollista. Lemmikkieläinten pääsy Hok-Elannon ravintoloiden terassille tai tarjoilutiloihin on edelleen toimipaikkakohtaisesti päätettävissä ja tästä informoidaan asiakkaita ravintolassa”, toteaa Kattilamäki.

 

K-Market Oliivi

Isokaari 42

K-Market Isokaari

Isokaari 9

Kauppias Stina Ekholm ei ota hänkään seurakoiria kauppaansa.

”Kunnes Päivittäistavarakaupan yhdistyksen käytännöt tarkentuvat, toimimme toistaiseksi näin. Olisi hyvä saada tästä kaupan alalle yhtenäinen linja. Se olisi myös lemmikkien omistajille selkeämpää, ettei tarvitsisi arvuutella mihin paikkaan koiria saa viedä ja mihin ei”, hän pohtii.

”Olemme pieni kauppa ja hyllyjen välit voivat käydä ahtaiksi, jos ihmisten lisäksi täällä olisi useampi koira. Lisäksi ajattelen myös allergisten asiakkaiden turvallista asiointia. Koirien omistajilta ei ole tullut asiasta vielä kyselyitä tai palautetta.”

 

K-Supermarket West-best

Lauttasaarentie 28, kauppakeskus Lauttis

Lauttiksessa olevan K-Supermarketin kauppias Eveliina Palenius kertoo, ettei heillekään saa tuoda lemmikkikoiria.

”Aikaisemmin koirat sai jättää meillä kassoille, mutta siitä tuli asiakkailta negatiivista palautetta, kun on allergiaa ja koirapelkoa, joten luovuimme siitä.”

Lauttiksen ulkoseinissä ei ole renkaita, joihin koiran remmin voisi kiinnittää kauppareissun ajaksi.

”Olen kysellyt Lauttiksen omistajilta niistä sekä lukollisista koirankopeista, joten katsotaan, jos näistä jompikumpi toteutuisi. Koirankopeille voi olla kyllä haasteellista löytää hyvää paikkaa Lauttiksesta, koska ne vievät tilaa.”

 

Kauppakeskus Lauttis

Lauttasaarentie 28

Kauppakeskuspäällikkö Heli Vainion mukaan Lauttiksen käytävillä saa liikkua lemmikkikoiran kanssa. Liiketiloissa olevat vuokralaiset sitten päättävät itse, saako koiran ottaa niihin. Periaatteessa koiraystävällisyys siis toteutuu, mutta käytännössä asia ei ole aivan niin yksinkertainen, sillä koirien talutushihnoille ei ole sidontapaikkaa sisätiloissa liikkeiden edessä. Ja kun ulkonakaan ei ole renkaita remmeille, koiria on vaikea ottaa ostoskeskusreissulle mukaan.

”Lauttiksessa on niin vähän käytävätilaa, että sisätiloihin tuollaisia koukkuja voi olla vaikea saada, mutta pitää tutkia olisivatko sellaiset mahdolliset Lauttiksen ulkoseiniin”, hän lupaa.

 

Lidl Lauttasaari

Heikkiläntie 4

Lidlin tiedottaja Anna Rissasen mukaan myymälöihin ovat edelleen tervetulleita ainoastaan näkövammaisten opaskoirat, liikuntavammaisten avustajakoirat sekä kuulovammaisten kuulokoirat, kuten kaikkiin muihinkin elintarvikkeita myyviin päivittäistavarakauppoihin. Sen sijaan lemmikkikoirat on jätettävä kaupan ulkopuolelle.

”Lidlissä ymmärrämme sen, että lemmikit ovat tietysti tärkeitä omistajilleen, mutta lemmikille itselleen kaupassa käyminen saattaa olla hankalaa, jos tiloissa on ahdasta ja ihmisiä on paljon”, hän sanoo.