Koneet jyräävät Ryssänkärjessä paikkaa tietoliikennekaapelille

Eastern Light vetää Ryssänkärjessä tietoliikennekaapelia kilometrin verran. (Kuva: Silja Lindblad)

Särkiniemessä työkoneet mylläävät. Ruotsalainen Eastern Light AB sijoittaa sinne uutta kuituoptista tietoliikennekaapelia, joka alkaa Tukholmasta ja käsittää Utön, Hangon, Helsingin ja Kotkan.

”Lauttasaari on kaapelin yksi piste, sillä siellä on useita muita kaapeleita ja suurin osa Suomen suurimpia tietoverkon omistajia”, kertoo Eastern Lightin toimitusjohtaja Svante Jurnell.

Yritys ei itsessään ole operaattori vaan se rakentaa fyysistä kaapeli-infraa ja myy sen kapasiteettia operaattoreille ja kansainvälisille it-alan yrityksille.

Ruotsi-Suomi-kaapeli lyhentää Jurnellin mukaan Helsingin ja Tukholman välistä kuituetäisyyttä lähes 20 prosenttia, minkä pitäisi vaikuttaa positiivisesti sekä kapasiteettiin että siirtonopeuksien hintoihin. Kaapeli on halkaisijaltaan kolme senttimetriä ja sen sisällä kulkee vain valoa. Se ei lämpene eikä siitä tule säteilyä. Näin ollen sillä ei ole Jurnellin mukaan vaikutuksia ympäristöön.

”Merikaapeli yhdistetään maahan vaakaporauksella, jota pidetään parhaimpana ympäristön kannalta, sillä se vaatii vain pienien reikien tekoa. Lauttasaaressa kaivetaan kaapelia noin kilometrin verran noin 60 sentin syvyyteen. Reitti on valittu tarkkaan ja se on Helsingin kaupungin hyväksymä. Olemme tietoisia alueen erityislaatuisesta luonnosta ja historiasta ja olemme keskustelleet siitä Museoviraston kanssa riskien minimoimiseksi. Herkillä alueilla työtä valvovat arkeologit. Maasto palautetaan täysin entiselleen töiden jälkeen”, Jurnell lupaa.

Kaapelointi on lähes valmis ja Eastern Lightin asiakkaat alkavat käyttää sitä jo muutaman viikon päästä. KP