Koronakoirat valloittivat myös Lauttasaaren – katso suosituimmat rodut

Tyypillinen lauttasaarelainen koira on pienehköä rotua tai noutaja.

TEKSTI Leena Juntunen

Korona-aikana Suomen valtasi koirabuumi. Se näkyy myös Lauttasaaressa. Rekisteröityjen koirien määrä kasvoi lähes neljänneksen 701 koirasta 861 koiraan, (+23%). Suomen Kennelliiton rekisterissä on noin 75 prosenttia kaikista Suomen koirista. Näin ollen Lauttasaaressa olisi yli tuhat koiraa.

Labbis kärjessä

Tällä hetkellä Suomen ja Lauttasaaren suosituin koirarotu on labradorinnoutaja. Saarella labbiksia oli 61 kappaletta. Rotu oli suosituin myös vuoden 2020 alussa, jolloin saarella labradorinnoutajia oli 50. Lauttasaarelaisten koiramaku seurailee pääosin Suomen suosituimpien koirarotujen listaa. Suomen ja Lauttasaaren suosituimpien koirarotujen kymmenen kärjestä löytyy kultainennoutaja, jackrusselinterrieri ja karkeakarvainen mäyräkoira. Toisaalta Lauttasaaresta puuttuvat lähes tulkoon kokonaan isot metsästyskoirarodut, kuten jämtlanninpystykorva, karjalankarhukoira, suomenajokoira ja suomenpystykorva. Rodut löytyvät Suomen 15 suosituimman rodun listalta.

Tyypillinen lauttasaarelainen koira on noutaja, pieni tai keskisuuri koira. Esimerkiksi terrierit, spanielit, ja russelit ovat suosittuja.  Lauttasaaressa korona-aikaan suosiotaan ovat kasvattaneet erityisesti aktiiviset seurakoirat cockerspanieli ja jackrusselinterrieri. Cockerspanielien määrä yli kaksinkertaistui. Nyt saarella touhuaa yli 30 cockeria.

Enemmän rotuja

Lauttasaaressa näkyvät koiramaailman trendit. Viime vuosina trendikoiraksi noussut labradoodle rekisteröidään sekarotuiseksi, eikä sen suosio näy tilastoissa, mutta sen sijaan hyvin samanoloinen lagotto romagnolo on noussut  kymmenen suosituimman joukkoon. Sen sijaan bostoninterrierin (presidentti Niinistön Lennu-koiran rotu) ja chihuahuan määrät ovat laskussa. Bostoninterrierin suosio laski, kun lyhytkuonoisten koirien jalostuksesta nousi kohu. Chihuahua nousi suosioon 2010-luvun alussa, mutta sittemmin suosio on kääntynyt lievään laskuun.

Lauttasaaressa eri rotujen määrä on kasvussa ja saarelta löytyy yhä harvinaisempia rotuja. Kennelliitto antaa tiedot roduista, jos alueella on yli viisi yksilöä. Rotujen määrä on noussut Lauttasaaressa kahdeksalla 53:een. Uusia rotuja ovat muun muassa shiba, shih tzu, cairnterrieri, beagle ja norwichinterrieri.

Lauttasaaren rodut top-10

  1. (1.) Labradorinnoutaja 61 kpl +22%
  2. (2.) Jackrusselinterrieri 36 kpl +33%
  3. (13.) Cockerspanieli 31 kpl +121%
  4. (10.) Havannankoira 24 kpl +50%
  5. (7.) Staffordshirenbullterrieri 21 kpl 24%
  6. (12.) Kultainennoutaja 21 kpl 40%
  7. (6.) Yorkshirenterrieri 17 kpl 0%
  8. (14.) Lagotto romagnolo 17 kpl +31%
  9. (8.) Tanskalais-ruotsalainen pihakoira 16 kpl 0%
  10. (4.) Silkkiterrieri 16 kpl -16%

Suluissa rodun sijoitus koko maassa. Prosentit ilmaisevat rodun suosion muutoksen Lauttasaaressa vuodesta 2020 vuoteen 2022. Cockerspanieli on saaren suosituimpien kovin nousija.