Lauantaina tulee Sähinä-TV ja se on taidetta täynnä

Johannes Niva ja Erik Lähteenmäki rakentamassa Sähinässä studiota ja Jay Jimeno lämmittelee läpimenoa varten. Lauantaina pärähtää. (Kuva: Tuomas Tirkkonen)

TEKSTI Katja Pesonen

Kulttuurikeskus Sähinä järjestää lauantaina 4. syyskuuta Sähinä-TV:n, jossa lauttasaarelaisia hemmotellaan kahden tunnin kulttuuripaketilla. Sitä voi seurata Sähinän Facebook-sivuilla sekä sen omalla YouTube-kanavalla.

Sähinä järjesti vastaava myös viime vuonna. Tapahtuman tuottaja Tuomas Tirkkonen kertoo idean kummunneen, kun korona hiljensi Sähinän toiminnan. Sähinässä pitää työhuonettaan ja käyttää saleja useita eri kulttuurialan toimijoita, ja yhtäkkiä käytävät kumisivat tyhjyyttään.

”Tuli olo, että nyt pitää keksiä jotain keinoja kasvattaa yhteishenkeä ja voimaa. Syntyi idea livestriimistä, jossa esitellään mitä Sähinä tekee ja miltä me näytämme. Se oli menestys sekä Sähinän sisällä että ulkopuolella. Niinpä päätimme tehdä sen taas.”

Sähinäläiset ovat pakertaneet paketin parissa huhtikuusta lähtien. Osa livelähetykseen tulevista esityksistä on kuvattu etukäteen, osa toteutetaan paikan päällä. Luvassa on värikäs joukko eri alan tekijöitä, joista pääosa on Sähinän työhuonevuokralaisia.

”Danceteam International vetää tanssiesityksen, Lasse Maijala esittää runoutta ja itse esitän runokiteytyksiä. Hyvinvointipuolelta on parikin ohjelmaosuutta, muun muassa ravitsemustieteilijä Marianne Prasad on puhumassa siitä miten geenit vaikuttavat ravitsemustarpeisiin. Haastattelussa on Kontakti-elokuvan tekijöitä Lucky Hill Productionista ja keskustelua oopperan ja nukketeatterin maailmasta”, Tirkkonen luettelee esimerkkejä ohjelmasta.

Sähinä-TV tehdään vapaaehtoisvoimin ja sen luomisessa on mukana parisenkymmentä henkeä.

”Monesti olen kuullut, että Lauttasaaressa asuvat eivät hekään kaikki tiedä tai ole nähneet millainen paikka Sähinä oikein on. Tällä tavoin saamme tehtyä toimintaamme näkyväksi ja kerrottua, mitä kaikkea Heikkiläntiellä tapahtuu. Eräällä tavalla tämä on myös rakkaudenosoitus Lauttasaarelle ja lauttasaarelaisille”, hymyilee Tirkkonen.

Samassa osoitteessa Heikkiläntie 10 sijaitsevassa Makers-kahvilassa on koko päivän kestävä synttäribrunssi.