Lauttasaarelainen Heidi lähti mitalit taskussa Hollantiin

Pyöräilyssä SM-mitaleja napannut Heidi Antikainen haaveilee ammattilaisuudesta ja lähti treenaamaan Hollantiin.

Kultamitalipyöräilijä Heidi Antikainen treenaa joskus jopa lumessa ja sohjossa. (Kuva: Jaakko Antikainen)

TEKSTI Katja Pesonen

Kultaa pyöräilyn SM-kisoissa maantieajosta ja hopeaa aika-ajossa naisten 16-vuotiaiden sarjoista vuonna 2021. 17-vuotiasta lauttasaarelaista Heidi Antikaista pyörä tottelee. Suunnitelmissa on vielä paljon muutakin suurta.

”Olisi unelma tehdä tätä ammatiksi”, Heidi toteaa päättäväisellä äänellä.

Heidi löysi pyöräilyn isänsä kautta 9-vuotiaana tämän harrastaessa lajia aktiivisesti. Se vei Heidin täysin mukanaan. Kilpapyöräilyssä on useita eri alalajeja ja Heidillä on niistä maantiepyöräily, ratapyöräily ja cyclocross. Jälkimmäinen ei välttämättä sano maallikolle mitään.

”Sitä saankin aina selittää ihmisille”, hän nauraa.

”Se on vähän kuin maastopyöräilyä, mutta pyörässä on kapeammat renkaat kuin maastopyörässä ja leveämmät kuin maantiepyörässä. Luonnon maaston sijaan ajetaan esterataa ja mutarallia, välillä noustaan pyörän selästä kantamaan sitä esteissä, portailla ja niin edelleen. Cyclocross on syksylaji ja silloin ajetaan usein mudassa syyssateiden vuoksi”, hän selventää.

Se on hänestä parasta. On mahtava fiilis mennä mutakuurin jälkeen kuumaan suihkuun.

 

Heidi opiskelee ensimmäisellä luokalla Haukilahden lukion urheilulinjalla. Pyöräilytreenien määrä viikossa vaihtelee sen mukaan, onko kisakausi vai ei. Hän käy koululla pari kertaa viikossa vielä salitreeneissä. Panokset ovat kovat mitä enemmän tosissaan harrastaa. Heidi kuitenkin toteaa pitävänsä huolta myös rentoutumisesta.

”Kyllä minulle jää tarpeeksi vapaa-aikaa ja ehdin tehdä vaikka mitä muutakin kuin treenata. Olen esimerkiksi paljon kavereiden ja perheen kanssa.”

Muina kun talvikuukausina Heidi treenaa ajamalla ympäri Helsinkiä, Espoota ja Vantaata. Cyclocrossia hän treenaa isoilla nurmikentillä sellaisissa paikoissa, joihin voi rakentaa radan itse. Treeneihin kuuluu peruskunnon kehittämistä, pitkiä ajoja, intervalleja ja vetoja.

Voisi luulla, että Heidi polkee joka paikkaan. Toisin on.

”Saan sitä ihan tarpeeksi harrastuksen kautta ja käytän pääasiassa julkisia. Asun Lauttiksen lähellä, joten esimerkiksi kouluun menen kätevästi metrolla Otaniemen asemalle, josta kävelee viisi minuuttia.”

 

Heidi on palannut juuri viikon leiriltä Mallorcalta hollantilaisen Restore Cycling Ladies -tiimin kanssa, jonka riveissä hän treenaa koko kesäkauden aina syksyyn asti. Opintojaan hän hoitaa etänä Hollannista käsin. Hän suorittaa lukion neljässä vuodessa, minkä ansiosta pystyy ottamaan vähemmän kursseja ja keskittymään treenaamiseen.

”Hain tiimiin, koska haluan kehittyä ja oppia ihan oikeasti ajamaan, mutta Suomi on niin pieni maa, että näkyvyyttä on vaikea saada. Suomessa ihmiset eivät edes monesti tiedä mistä puhutaan, kun puhutaan pyöräilystä, mutta muualla Euroopassa taas pyöräilykulttuuri on erilaista, laji on tosi suosittu ja siihen on runsaasti mahdollisuuksia. Suomessa on jääkiekkohalleja kyllä riittävästi, muttei mahdollisuuksia pyöräilyyn. Helsingissä on yksi velodromi ja sekin on kiinni talvisin.”

Talvisäiden vuoksi pyöräilylle tarvittaisiin Heidin mukaan enemmän sisätreenipaikkoja.

”Talvisin Suomessa joutuu treenaamaan pääasiassa sisätiloissa. Jos haluaa treenata ulkona, joutuu treenaamaan sohjossa, jos teitä ei ole aurattu. Se on rankkaa ja vielä rankempaa, jos sataa tai on vastatuuli. Jos taas tiet ovat jäässä, en treenaa ulkona.”

Tällä hetkellä Heidillä ei ole mitalitavoitteita, sillä hän ei vielä tiedä mihin kisoihin hänet uudesta tiimistä valitaan, jos valitaan.

”Tavoitteeni on nyt yleisesti tutustua kisoihin ja saada mahdollisimman paljon lähtöjä sekä olla hyvässä kisakunnossa ensi kesänä.”

 

Parasta saarella

1. Metro

”Se on ihan vieressä, se on helppo ottaa ja sillä pääsee nopeasti paikasta toiseen.”

2. Kotkavuori

”Tosi hienot maisema ja sen laelta näkee kaikkialle.”

3. Oma koti

”Paikka missä pystyy rauhoittumaan. Siellä on kaikki omat jutut, perhe, lemmikit ja kaikki tärkeimmät asiat.”