Lauttasaarelaiset löysivät lintuharvinaisuuden

Lauttasaarelaiset Jukka A. Lahtinen ja Matias Castrén löysivät harvinaisen himalajanhernekertun. (Kuva: Jukka A. Lahtinen)

TEKSTI Katja Pesonen

Lauttasaarelaiset lintuharrastajat Jukka A. Lahtinen ja Matias Castrén saivat kiikariinsa lintuharvinaisuuden 8. marraskuuta 2020 nähdessään himalajanhernekertun keikkumassa koivussa Salakkakujan tienoilla. Lintua ei ole koskaan aikaisemmin nähty Suomessa eikä koko Euroopassa.

Ensimmäisenä paikalle sattui Lahtinen.

”Olin kuvaamassa pikkutikkaa ja kun katselin kamerasta kuinka valotus oli onnistunut, näin Matiaksen lähestyvän. Kerroin tikasta ja jatkoin kuvaamista. Tikan tilalle samaan koivuun oli kuitenkin yllättäen ilmestynyt hernekertun näköinen lintu”, hän kertoo.

Castrén oli sunnuntaikävelyllä vaimonsa kanssa ja liittyi tarkkailupuuhiin. Koska Suomessa ei maaliskuussa ole hernekerttuja, he arvelivat linnun olevan jokin itäisten alalajien edustaja, sillä hernekertuissa on kuusi eri alalajia. He ehtivät kuvata lintua puoli tuntia ennen kuin se hävisi näkyvistä.

Seuraavan kerran se tuli vastaan lintuharrastajien niin sanotussa Lauttasaari-rallissa 28. marraskuuta, ja sen jälkeen useampana päivänä. 8. joulukuuta lintu saatiin verkolla kiinni, jolloin Pekka Rusanen rengasti sen ja poimi linnusta irronneen höyhenen dna-näytteeksi. Rariteettikomitea määritteli linnun himalajanhernekertuksi valokuvien, rengasmittauksien ja dna-näytteen perusteella, ja vastaus tuli viimein sunnuntaina 7. maaliskuuta.

”Näin yllättävän ja harvinaisen linnun näkeminen ja löytäminen vieläpä kotisaarelta on todella hienoa ja innostaa taas entisestään tarkkailemaan myös monipuolista lähiluontoa”, Castrén sanoo.

”Kyllähän tämä hienolta tuntuu. Tämä on varmasti kerran elämässä -kokemus”, iloitsee Lahtinen.