Lauttasaaren ainoa Mannerheim-ristin ritari sai ritarimerkin hautakiveensä

Tiettävästi ainoa Lauttasaaressa asunut Mannerheim-ristin ritari, Gregorius Ekholm (1921-1985), on saanut Mannerheim-ristin hautakiveensä. Hankkeen takana oli Lauttasaari-Seuran historiatyöryhmän aktiivi Antti Matilainen.

”Tein Lauttasaari-lehteen juttua kapteeni Belovin murhasta. Eräässä lähteessä mainittiin Mannerheim-ristin ritari Ekholm, jonka kerrottiin asuneen loppuelämänsä Lauttasaaressa. Varmistus löytyi vanhasta puhelinluettelosta: Ekholm asui Vattuniemenkadulla”, Matilainen kertoo.

Kävi ilmi, että Ekholm oli haudattu Maunulan uurnalehtoon. Matilainen kävi paikalla ja yllättyi: paadessa ei ollut Mannerheim-ristin ritarin merkkiä. ”Se olisi ollut kuulemma omaisten asia, mutta Ekholmilla ei niitä ollut.”

Historiatyöryhmä otti yhteyden Helsingin seurakuntayhtymän johtajaan, Lauttasaaren kirkkoherra Juha Rintamäkeen, ja pian yhtymän hautatoimi teki päätöksen merkin liittämisestä kiveen. ”Uurnalehdossa on kaksi muutakin Mannerheim-ristin ritaria, heillä oli jo merkit. Suomessa ritareita on niin harvassa, että tämä piti hoitaa asiaankuuluvalla tavalla. Ekholmin haudalla on kukkahoito Helsingin seurakuntien Maunulan uurnalehdon puolesta, koska hän sotasankari”, Rintamäki sanoo.

Mannerheim-ristin ritarimerkki liitettiin Ekholmin hautakiveen aselevon vuosipäivänä 4. syyskuuta.

PS