Lauttasaaren kirkon peruskorjaus kisaa Arkkitehtuurin Finlandiasta

Lauttasaaren kirkko kuoriutui peruskorjauksen alta viime vuonna. Kuva: Niclas Mäkelä

Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon ehdokkaiksi vuonna 2023 on valittu viisi kohdetta. Ajurien talli Helsingissä, Chappe-taidemuseo Tammisaaressa, päiväkoti Martta Wendelin Tuusulassa, Tanssin talo Helsingissä sekä Lauttasaaren kirkon peruskorjaus kisaa Suomen Arkkitehtiliiton Finlandia-palkinnosta.

Esiraati perustelee kirkon valintaa seuraavasti:

”Lauttasaaren 50-luvun rationalistisen aikakauden kirkko nojaa vahvasti perinteeseen, jossa pitäjän komein rakennus sijaitsee kukkulalla keskellä kylää ja näkyy kauas. Keskellä saarta Myllykallion mäellä sijaitseva rakennus onkin toiminut valmistumisestaan saakka Lauttasaaren maamerkkinä sekä aktiivisena lähiympäristön asukkaiden palvelijana.”

”Mittavan ja vaativan teknisen peruskorjauksen lisäksi merkittävää on ollut kirkon toiminnallisuuden parantaminen ja tilojen loppukäyttäjien nykypäivän tarpeiden huomioiminen. Korjauksessa huomioitiin muun muassa päiväkodin, iltapäiväkerhon sekä partiolaisten tilatarpeet. Kerhotilojen, urheiluhallin, pajan, saunaosaston ja etätyö- ja kokoustilojen käyttöä varten kehitettiin sähköinen varausjärjestelmä, jonka kautta lauttasaarelaiset voivat varata ja käyttää kirkon tiloja joustavasti nimellistä korvausta vastaan. Pohjakerroksen laajennuksen yhteyteen avattiin sisäpihaa hyödyntävä kahvila-ravintola ja lisäksi kirkkoherran virastotilat muutettiin Lauttasaaren musiikkiopiston käyttöön, jolloin myös kirkko- ja seurakuntasalille saadaan yhteistyön myötä lisää käyttöä.”

”Suojellun rakennuksen peruskorjaus on tehty erittäin ammattitaitoisesti ja pieteetillä, kunnioittaen rakennuksen alkuperäistä, inhimillistä, korkeatasoista ja yksityiskohtiin asti viimeisteltyä arkkitehtuuria.”

 Anna Herlin valitsee voittajan

”Valitut viisi kohdetta osoittavat, että korjausikään tulleita rakennuksia voidaan taitavalla suunnittelulla saattaa alkuperäiseen loistoonsa ja niitä voidaan muuntaa ihmisen arkea ja juhlaa palvelevaan uuteen käyttöön. Uudisrakentamiskohteissa näkyy myös puuarkkitehtuurin monipuolistuminen ja tekninen kehitys”, esiraadin puheenjohtaja, professori Rainer Mahlamäki kertoo tiedotteessa.

Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon finalistikohteet valitsee vuosittain vaihtuva esiraati. Palkinnon esiraatiin kuuluivat Rainer Mahlamäen lisäksi arkkitehdit Sarlotta Narjus ja Harri Hautajärvi sekä professori Jenni Reuter.

Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon saajan valitsee tänä vuonna Anna Herlin, joka kuuluu viidennessä polvessa hissejä ja liukuportaita valmistavan Kone Oy:n omistajasukuun.

Voittaja julkistetaan 2. lokakuuta.

PS