Lauttasaaren musiikkijuhlat kesäkuussa – ole mukana synnyttämässä suurta kulttuurijuhlaa saarelle

Kesän ohittamaton kulttuurielämys on ensimmäiset Lauttasaaren musiikkijuhlat 15.–18.6. Tarjolla seitsemän konserttia ja Itämeri-aiheisia luentoja. Tutustu ohjelmaan ja osta liput. Olet mukana synnyttämässä jotain suurta Lauttasaareen.

Vieraita Virosta. Mihkel Poll, Mari Poll ja Henry-David Varema esiintyvät Lauttasaaren musiikkijuhlilla 17.6. kello 20.

TEKSTI Pete Suhonen

Lounaalla Kirkkokahvilassa istuu hyväntuulinen kolmikko: Lauttasaaren musiikkijuhlien taiteellinen johtaja Hiski Wallenius, sekä juhlien taiteelliset neuvonantajat Seppo Kimanen ja Taru Myöhänen-Mäkelä. Kirkkorakennuksen siipien suojissa tarjolla on nyt lihaisaa kaalilaatikkoa, mutta ensi kesäkuussa klassista musiikkia neljän päivän ajan. Esiintyjiä on kymmeniä.

Lauttasaaren musiikkijuhlien alkupamaukseen on sekaantunut monipuolinen joukko saaren kulttuuripersoonia ja -toimijoita. Idean takana ovat muun muassa Kuhmon legendaariset kamarimusiikkifestivaalit perustanut sellotaiteilija Kimanen sekä Savonlinnan oopperajuhlien taiteellinen johtaja, kapellimestari Ville Matvejeff. Itseoikeutettu konserttisali on tietenkin Lauttasaaren kirkko. Juhlien hallintoa pyörittää Lauttasaari-Seura, jonka kulttuurityöryhmä on alusta asti jakanut virtaa tapahtuman järjestelyihin. Musiikkijuhlien suojelija on kapellimestarisuuruus Okko Kamu, lauttasaarelaisia hänkin.

”Mutta ilman Kimasen kontakteja ja kokemusta tämä ohjelmakokonaisuus ei olisi syntynyt”, sanoo Hiski Wallenius.

Varsinaista kävijämäärätavoitetta kolmikko ei halua paljastaa, mutta 700-paikkaisen kirkkosalin toivotaan olevan vähintään puolillaan jokaisessa konsertissa. Siihen on todentotta kaikki edellytykset. Aivan heti mieleen ei juolahda suurta klassisen musiikin kesäjuhlaa parin metropysäkin päässä Helsingin keskustasta.

Lauttasaaren musiikkijuhlien teema on meri – tietenkin. Se näkyy paitsi Itämeren maista saapuvina taiteilijoina, myös luentoina, joita järjestetään Lauttasaaren kartanossa. Väyliä merelle avataan poikkitieteellisesti ja -taiteellisesti myös tulevina vuosina.

Konsertit kirkkosalissa – katso ohjelma alta

Musiikkijuhlien konsertit pidetään akustiikastaan ylistetyssä Lauttasaaren kirkkosalissa.

AVAJAISKONSERTTI: MERI 15.6 klo 19

Esa Ruuttunen, Säde Erkkilä

Ludwig van Beethoven: Sechs Geistliche Lieder nach Gedichten von Gellert, op.48

Antonin Dvorák: Raamatullisia lauluja, op. 99

Taneli Kuusisto: Sielut (L. Onerva), op. 27, N:o 1

Suvivirsi (Ilmari Pimiä), op. 23, N:o 1

Markku Kilpiö: Meri (Niilo Rauhala)

Huomaa tämä

Juhlat avaa juhlien suojelija kapellimestari Okko Kamu. Konsertin kymmenestä teoksesta viimeiset viisi on suomeksi kääntänyt baritoni Esa Ruuttunen. Hän siis tulkitsee omia tekstejään. Ruuttusen ja pianisti Säde Erkkilän välillä on poikkeuksellinen taiteilijakemia, joka näkyy saumattomana yhteistyönä.

Osta liput konserttiin.

  1. SELLOMUSIIKIN AATELIA 16.6. klo 19

Senja Rummukainen, Valeria Resjan

J.S. Bach: Sonaatti D-duuri

Britten: Sonaatti op. 65

Brahms: Sonaatti F-duuri op. 99

Huomaa tämä

Duo, molemmat kilpailuvoittajia, upeita instrumentalisteja. Rummukaisen maku pettämättömän hyvä. Hän soittaa vuonna 1698 rakennetulla, miljoonan euron arvoisella sellolla, jolle on varattava lentokoneessa oma paikka.

Osta liput konserttiin.

  1. MUSIIKKIA LUONTORETKELLÄ 17.6. klo 1730

Annika Leino, Jukka Nykänen

Huomaa tämä

Intohimoinen valokuvaaja Nykänen tallentanut huikeita luontomaisemia, joita esitetään musiikin ohessa. Pianisti Nykäsen tulkinta tukee valokuvien tarinaa. Nykäsen puoliso Annika Leino on kansainvälisen tason sopraano. 

Osta liput konserttiin.

  1. TUORETTA MUSIIKKIA TALLINNASTA 17.6. klo 20

Mihkel Poll, Mari Poll-Novakovic, Momir Novakovic ja Henry-David Varema

Pianolla, viululla, harmonikalla ja sellolla esitetään muun muassa kunnianosoituksia säveltäjille Veljo Tormis, Arvo Pärt, Jaan Rääts.

Huomaa tämä

Viron musiikki- ja teatteriakatemian rehtori Ivari Ilja on poiminut lahden takaa tämän hetken kiinnostavimmat nuoremman polven säveltäjät. Taidemaalari Tarmo Hakala maalaa musiikin vaikutelmista teoksen konsertin aikana. Teos myydään konsertin jälkeen.

Osta liput konserttiin.

  1. KESÄPÄIVÄ, BEETHOVEN JA PIANO 18.6. klo 1430

Juhani Lagerspetz

Ludvig van Beethoven: Kuusi bagatellia op. 126

Sonaatti op. 106 “Hammerklavier”

Huomaa tämä

Myöhäisen Beethovenin mestariteos, joka asettaa tulkitsijansa kovan paikan eteen. Beethovenin haastavimpia teoksia, joka edellyttää teknisesti äärimmäisen lahjakasta ja kypsää taitelijaa, jollainen Lagerspetz on. Säveltäessään teoksen Beethoven oli kuuro ja kommunikoi ”henkien” kanssa. Hänen mielenliikkeensä olivat vaikeasti tulkittavia. 40 minuutin teos sisältää epäinhimillisen nopeita kohtia.

Osta liput konserttiin.

  1. KOLME PLUS KOLME 18.6. klo 17

Pianotrio Kaaås

Amy Beach: Pianotrio

Matthew Whittall: Pianotrio

Robert Schumann: Pianotrio

Huomaa tämä

Amy Beach oli oman aikansa arvostetuimpia amerikkalaissäveltäjiä. Hänen teostaan tulkitseva Pianotrio Kaaås on soittanut pitkään yhdessä.

Osta liput konserttiin.

  1. YLLÄTYSTEN ILTA 18.6. klo 19.30

Juontaa Seppo Kimanen

Huomaa tämä

Saliin sapuu Suomen ehdottomia huippuja yllätysvieraina. Vain hullu klasarin ystävä jättää väliin. Kimasen juontamat iltamat Kuhmon kamarimusiikkifestivaaleilla ovat legendaarisia.

Osta liput konserttiin.

Luennot Lauttasaaren kartanossa

Musiikkijuhlien aikana järjestetään neljä ilmaista Itämeri-luentoa Lauttasaaren kartanossa (Otavantie 10). Saliin mahtuu 40 kuulijaa. Ovet avataan 30 minuuttia ennen luentoa.

  1. PELASTETAAN ITÄMERI JOKI JOELTA 15.6. klo 17

Suurlähettiläs Petri Tuomi-Nikula

  1. ITÄMEREN KUORMITUS VÄHENTYNYT – MIKSI REHEVÖITYMINEN JATKUU 16.6. klo 17

Erikoistutkija Seppo Knuuttila, SYKE

  1. ITÄMERI VOLTER KILVEN TUOTANNOSSA 17.6. klo 12

Tietokirjailija ja viulisti Laura Kokko

  1. POHJOISTA MERIHISTORIAA 18.6. klo 12

Dosentti Mikko Huhtamies

Lippu.fi  ja R-Kioski myy liput

Lauttasaaren musiikkijuhlille voi ostaa lippuja yksittäisiin konsertteihin tai lippupaketin koko tarjontaan. Konserttilipun hinta on 22,50 euroa, lippupaketin 104,50 euroa. Liput myy Lippu.fi. ja R-Kioski.

Entä tarjoilu?

Kirkkokahvila on auki tuntia ennen ja tunti konsertin jälkeen. Tarjolla on niin kuohuviiniä, olutta,  teetä kuin kahviakin. Myös suolainen ja makea pala. Ennakkotilaukset: katja.hamaja@evl.fi