Lauttasaaren sillan korjaustyö myöhästyy – liikenne pohjoispuolelle kesällä

Korjaustyö siirtyy sillan eteläosalle kesä-heinäkuun vaihteessa. Sillan remontti valmistunee kuukausia aiemmin ilmoitettua myöhemmin.

Hupun alla. Silta tammikuun lopussa. (Kuva: Susa Junnola)

TEKSTI: Pete Suhonen

Tammikuussa kerrottiin, että Lauttasaaren sillan remontti siirtyisi jo keväällä sillan eteläpuolelle. Näin ei tapahdu. Työn alla oleva sillan pohjoinen puoli on valmis vasta kesä-heinäkuussa, jonka jälkeen siirrytään korjaamaan sillan eteläpuolta.

”Sillan sisällä olevien teräsrakenteiden kuntoa päästiin tutkimaan perusteellisesti vasta korjaustyön yhteydessä”, kertoo työmaapäällikkö Vilho Hiltunen Helsingin kaupungin tiedotteessa.

Urakoitsija Kreaten työnjohtaja Otto Överstin mukaan sillan teräsrakenteita on tuettu uusilla teräsvahvistuksilla. 50 vuotta vanhojen teräsrakenteiden mittapoikkeamat jo tehtyihin suunnitelmiin verrattuna osoittautuivat merkittäviksi ja vahvistukset suunniteltiin uudestaan. Suunnitelmien teko vei aikaa kaksi ja puoli kuukautta. Sillan ylärakenteiden valutyöt olivat pysähdyksissä, koska siltakannelle ei voinut lisätä painoa ennen kuin teräsrakenteet oli vahvistettu alapuolelta.

Siltatyömaa on ollut teltan peitossa joulukuusta lähtien. Teltan purkaminen alkaa ensi viikolla.

Veneväylällä malttia, ei kalastusta sillalta

Veneilykausi on jo alkanut. Työmaa toivoo veneilijöiltä ja muilta vesillä liikkujilta alhaista nopeutta ja varovaisuutta siltaa lähestyttäessä. Veneväylä on avoinna koko korjaustyömaan ajan, ja silta täytyy alittaa sen kautta. Väylän leveys on vähintään seitsemän metriä ja aukon korkeus pysyy ennallaan. Väylä vaihtaa paikkaa töiden edetessä.

Silta on suosittu silakan kalastuspaikka syksyisin ja keväisin. Tällä hetkellä remontin vaihe estää onkimisen. Rakennustyöt jatkuvat koronatilanteesta huolimatta, mutta esimerkiksi kokoukset hoidetaan etäyhteyksin.

Lauttasaaren sillan peruskorjauksen ennakoidaan nyt valmistuvan vuoden lopussa 2020 tai alkuvuodesta 2021. Vielä tammikuussa kerrottiin, että sillan liikennejärjestelyt olisivat valmiit syyskuussa ja koko sillan perusremontti olisi ollut valmis marraskuussa.

“Myöhästyminen ei näillä näkymin aiheuta merkittävää muutosta remontin kustannuksiin”, projektipäällikkö Teemu Koivula Helsingin kaupunkiympäristön toimialalta sanoo. Sillan perusparannuksen kustannusarvio on 18,5 miljoonaa euroa.

Artikkelia päivitetty kustannusten osalta 3.4. klo 14.28.