Lauttasaaren terveysasemalla on käynyt koronaa epäileviä – hengitystieoreissa ohjataan toisaalle

Lauttasaaren terveysasemalla pääpaino on nyt puhelineuvonnalla. (Kuva: Katja Pesonen)

TEKSTI Katja Pesonen

Onko Lauttasaaren terveysasemalle tullut itsellään koronaa epäileviä ihmisiä, ylilääkäri Liisa Salminen?

Meille on tullut muutama koronaa epäilevä henkilö. Muutoin asiakkaat ovat olleet valveutuneita ja tietävät, että koronaepäilyissä on ensin soitettava joko meille tai yleiseen neuvontapuhelimeen. Emme myöskään tällä hetkellä hoida lainkaan hengitystieinfektiopotilaita, mutta arvioimme oireita ja annamme hoito-ohjeita puhelimessa ja sähköisesti. Meillä on kuitenkin aulassa koko ajan henkilö ottamassa ihmisiä vastaan ja tiedustelemassa millä asialla asiakas on liikkeellä. Jos kyse on hengitystieoireista, ohjaamme tämän eteenpäin esimerkiksi Laakson koronaterveysasemalle.

Millaiset asiakasmäärät terveysasemalla tällä hetkellä on?

On selkeästi hiljaisempaa ja työmme painottuukin pääasiassa puhelinneuvontaan. Silti takaisinsoittopalvelu ei ole ruuhkautunut vaan olemme pääsääntöisesti pystyneet soittamaan takaisin vielä saman päivän aikana. Meille on tullut soittoja myös koronaepäilyistä ja olemme antaneet hoito-ohjeita, selvittäneet näytteenoton tarvetta ja tarvittaessa ohjanneet ihmisiä koronaterveysasemille.

Koronaneuvontapalvelun numero on 09 310 10024. Puhelinnumerossa palvellaan helsinkiläisiä arkisin kello 7–20. Iltaisin kello 20 jälkeen ja viikonloppuisin helsinkiläisiä neuvoo koronavirustartuntaan liittyvissä asioissa Päivystysapu puh. 116 117. Sivuilla hel.fi on koronainfoa ja chatti, jossa voi kysyä koronaviruksesta.