Lauttasaaren yhdeksän puistonnimeä korjataan

Näiden puistojen nimiin muutokset tulevat.

TEKSTI Katja Pesonen

Lauttasaaren yhdeksän puiston nimet korjataan kesän aikana. Suurista muutoksista ei ole kyse, vaan muutos on puhtaasti kieliopillinen. Pian siis Veijarivuoren puisto, Takaniemen puisto, Särkiniemen puisto, Ruukinlahden puisto, Pajalahden puisto, Merikylpylän puisto, Maamonlahden puisto, Laukkaniemen puisto ja Lahnalahden puisto kirjoitetaan yhteen. Puistojen ruotsinkielisiin nimiin muutoksia ei tule.

Nimistönsuunnittelija Johanna Lehtonen Helsingin kaupungilta kertoo, että kaikki nämä ovat vanhoja puistoja ja jo ensimmäisissä Lauttasaaren asemakaavoissa 1950-luvulla puisto-sana oli erillään. Se oli sen ajan käytäntö.

”Tätä näkee ympäri Helsinkiä. Nyt kuitenkin suositukset ovat muuttuneet. Aikaisemmin nimistön muuttaminen on ollut vaikeaa, sillä nimien muutokset ovat vaatineet asemakaavan muutoksen. Se on vaativa prosessi, joten siksi nämä ovat jääneet roikkumaan”, hän kertoo.

 

Kun maankäyttö- ja rakennuslakiin tuli helpotus, että nimen muutos voidaan tehdä ilman asemakaavan muutosta, kaupunki on ottanut asiakseen tehdä korjauksia. Tarkoitus on muuttaa koko Helsingin vanhentuneiden suositusten mukaiset nimet, mutta se tehdään alue kerrallaan. Lauttasaari on alueista ensimmäinen. He ovat korjanneet joitakin yksittäisiä nimiä muualla, mutta näin suurta pakettia ei ole vielä tehty.

”Tämä tuli ajankohtaiseksi, koska Ruukinlahdenpuistossa on vireillä kaavamuutos koirapuiston ja kuplan vuoksi ja arkkitehti oli yhteydessä puiston kirjoitusasusta. Päätimme sitten korjata kaikkien muidenkin puistojen virheelliset nimet samalla.”

Arkkitehti ei ole ainut, joka asiaa on ihmetellyt. Myös lauttasaarelaiset ovat olleet Lehtoseen asiasta yhteydessä ja ihmetelleet onko nimistössä virheitä. Tekstissä väärä kieliopin vastainen kirjoitustapa voi näyttää kirjoittajan virheeltä.

Puistoissa ei ole nimikylttejä eivätkä muutokset vaikuta osoitteisiin, joten näkyvin muutos tulee verkkoon kaupungin karttoihin. Jo nyt nimet saa kirjoittaa kieliopin mukaisesti.

 

Puistojen uudet nimet

Lahnalahdenpuisto

Veijarivuorenpuisto

Takaniemenpuisto

Särkiniemenpuisto

Ruukinlahdenpuisto

Pajalahdenpuisto

Merikylpylänpuisto

Maamonlahdenpuisto

Laukkaniemenpuisto