Lauttasaaressa viisi miljoonakauppaa – Hinnat nousseet Helsinkiä nopeammin

Lauttasaaressa on tehty viimeisen vuoden aikana vähintään viisi yli miljoonan euron asuntokauppaa. Asuntojen hinnat ovat nousseet Lauttasaaressa nopeammin kuin koko Helsingissä.

Asunto Oy Kaljakallio valmistui vuonna 1951 ja on näin ollen Lauttasaaren ensimmäinen ja yksi Helsingin vanhimmista moderneista rivitaloista. (Kuva: Katja Pesonen)

TEKSTI Pete Suhonen

Vanhojen osakehuoneistojen hinnat ovat nousseet Lauttasaaressa viimeisen 12 kuukauden aikana nopeammin kuin Helsingissä keskimäärin. Tämä käy ilmi Tilastokeskuksen vuoden 2019 toisen vuosineljänneksen tilastosta, joka käsittää kaksi kolmannesta kaikista asuntokaupoista.  Vuoden aikana Lauttasaaressa on tehty vajaa 200 kauppaa vanhoista osakehuoneistoista. Niin kutsutun vanhan Lauttasaaren alueella (postinumeroalue 00200) hinnat nousivat vuodessa 4,2 prosenttia ja Vattuniemessä (00210) 3,4 prosenttia. Koko Helsingin alueella nousu oli 2,8 prosenttia. Kuluvan vuoden toisella vuosineljänneksellä vanhan osakehuoneiston keskineliöhinta vanhassa Lauttasaaressa oli 5980 euroa ja Vattuniemessä 6290 euroa. Helsingin keskineliöhinta oli 5050 euroa.

Kallein kauppa Vattuniemessä

Viimeisen 12 kuukauden aikana Lauttasaaressa on tehty viisi yli miljoonan euron kauppaa vanhoista asunnoista. Näistä kallein oli Vattuniemessä tehty 2 350 000 euron kauppa 204,5 neliön asunnosta. Neljä muuta miljoonakauppaa on tehty vanhan Lauttasaaren alueella. Pienin miljoonan euron rajan ylittänyt asunto oli 101,5 neliön vuonna 2016 rakennettu kolmio.

Keskineliöhintojen perusteella koko Lauttasaari on tällä hetkellä 15. kallein asuinalue Suomessa. Vanha Lauttasaari on sijalla 17 ja Vattuniemi sijalla 13. Esimerkiksi Munkkiniemi on 18. kallein ja Kulosaari 21. kallein. Lauttasaaren edellä on joukko kantakaupungin alueita Eirasta Etu-Vallilaan. Koska pienistä asunnoista maksetaan  korkeampi neliöhinta kuin suurista, neliöhintavertailussa korostuvat alueet, joilla sijaitsee suhteellisesti paljon pieniä asuntoja. Tällainen on esimerkiksi Kallion alue, jossa asunnon keskikoko on 45 neliötä. Lauttasaaressa keskikoko (63,6 m2) on lähes sama kuin Helsingin asunnoissa keskimäärin (63,4 m2).

Vuokratasokin Helsinkiä korkeampi

Lauttasaarelaisista asunnoista noin 34 prosenttia on vuokra-asuntoja, helsinkiläisistä  noin 47 prosenttia. Viimeisen vuoden aikana Helsingissä vuokrat ovat nousseet 1,5 prosenttia. Lauttasaaressa vuokrataso oli korkeampi kuin Helsingissä keskimäärin. Yksiön keskivuokra vanhan Lauttasaaren alueella oli viime kesäkuussa 27,2 euroa neliöltä ja Vattuniemessä 26,5 euroa. Koko Helsingissä yksiön keskivuokra oli 26,2 euroa. Suuremmissa vuokra-asunnoissa neliöhintaero Helsinkiin korostuu. Vanhassa Lauttasaaressa esimerkiksi kolmion keskivuokra oli 19,2 euroa neliöltä, Vattuniemessä 22,6 euroa ja Helsingissä 17,8 euroa.

Asuntojen hintatiedot perustuvat Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton (KVKL) toteutuneiden kauppojen tilastoon. Tilasto ei sisällä hintatietoja yksityishenkilöiden tekemistä asuntokaupoista. Vuokrahintojen lähteenä on  käytetty vuokraovi.com-palvelua.