Sote-työryhmän projekti poiki ideoita iäkkäiden hyväksi – Erityisesti yksi niistä toimisi ylilääkärin mielestä saaren terveysasemalla

Minno-tiimien projektipäälliköt Irina Riihikoski ja Eeva Simiö-Ighmour olivat mukana ideoimassa, mitä toimintoja yli 65-vuotiaille lauttasaarelaisille tarvittaisiin.

TEKSTI Katja Pesonen

Lauttasaari-Seuran sote-työryhmän ja Metropolia ammattikorkeakoulun monialainen innovaatioprojekti Minno ikääntyneiden omatoimisten lauttasaarelaisten palvelujen kehittämiseksi on opiskelijoiden osalta valmistunut. Se synnytti kolme innovaatiota: digitutor, joka antaisi opastusta digitaalisten sote-palveluiden käyttöön, infoikkuna Lauttasaari-lehteen vanhuksille järjestetyistä tapahtumista sekä terveystreffit, jotka olisivat keskustelu- ja infotilaisuuksia iän tuomista sairauksista.

Seuraavaksi Seuran sote-työryhmä suunnittelee kuinka ehdotuksia voitaisiin hyödyntää ja toteuttaa Lauttasaaressa. Myös Lauttasaaren terveyskeskuksen ylilääkäri Liisa Salminen on tutustunut niihin ja näkee erityisesti digitutorin kiinnostavana ja toteutuskelpoisena.

”Digitaidot ovat nykyään tärkeitä kaikille ja sovellusten käytettävyys paranee koko ajan. Esimerkiksi sähköinen yhteydenotto, viestienvaihto, omien tietojen tarkastelu ja vaikkapa omien mittaustulosten tallennus on nykyään Maisan kautta helpompaa ja monipuolisempaa kuin aiemmin. Digitutor-toiminta olisi kyllä paikallaan, mutta käytännön toteutusta pitäisi vielä hioa. Esimerkiksi jos opastuksissa halutaan avata asiakkaan tietoja, on kyse luottamuksellisista terveystiedoista”, hän toteaa.

”Ja muistutuksena, että jos digitaidot ovat vähäiset tai on muita esitetä käyttää verkossa olevia palveluita, kyllä meidän kanssa edelleen voi asioida puhelimitse ja paikan päällä”, hän huomauttaa.