Liian kirkasta vai liian pimeää? – Kaupunki kartoittaa häiriövalon määrää

Onko Lauttasaaressa liikaa vai liian vähän valaistusta?

Helsinki selvittää valosaasteen ja häiriövalon määrää kaupungissa. Samalla kartoitetaan paikkoja, jotka voisi jättää pimeäksi ja näin mahdollistaa luonnon, maiseman ja tähtitaivaan tarkkailu pimeän aikaan. Tuloksista laaditaan toimintamalli häiriövalon vähentämiseksi. Työn on määrä valmistua vuoden 2020 lopussa.

Tavoitteena on edistää kaupungin turvallisuutta pimeällä, sillä ihmisten elämänrytmi on muuttunut. Keinovalo kuitenkin voi myös häiritä ihmisten, eläinten ja hyönteisten luontaista vuorokausirytmiä. Se vaikuttaa jopa kasvien kasvukauteen ja muuttaa hyönteisten ja eläinten elintapoja. Huonosti toteutettuna keinovalo häikäisee, häiritsee ja hukkaa energiaa.

Valosaaste on ympäristönsuojelualan käyttämä termi viihtyisyyden tai turvallisuuden kannalta tarpeettomasta, mahdollisesti myös taivaalle suuntautuvasta valosta, jolla on vaikutuksia luontoon. Yleisin syy siihen ovat väärin suunnatut, liian kirkkaat tai tarpeettomasti palavat valaisimet. Ihmiset myös tarvitsevat paikkoja rauhoittumiseen, pakopaikkoja mainosvalojen loisteesta.

Kysely toteutetaan karttakyselynä. Vastausaikaa on 15. joulukuuta asti.

KP