Lipaskeräys Lauttiksessa torstaina – näin seurakunnan kautta voi auttaa ukrainalaisia

Juha Rintamäen mukaan seurakunta voisi koordinoida myös saaren perheiden tarjoamaa hätämajoitusta.

TEKSTI ja KUVA Pete Suhonen

Lauttasaarelaisten keskuudessa on noussut jo nyt kysymyksiä, kuinka Ukrainasta saapuvia pakolaisia voisi auttaa. Kirkkoherra Juha Rintamäki, mikä on seurakunnan näkemyksen mukaan paras tapa auttaa juuri nyt?

”Kannattaa antaa taloudellista tukea niiden kanavien kautta, joilla on mahdollisuus auttaa suoraan Ukrainassa. Esimerkiksi Kirkon ulkomaan avun kautta. Kirkolla on Ukrainassa paikallinen kumppani ACT-allianssin kautta, joka tarjoaa lapsiperheille suojaa ja esimerkiksi elintarvikkeita. Jo nyt apua on mennyt puoli miljoonaa euroa. Huomenna torstaina meillä on lipaskeräys Lauttiksessa ja Gyldenintien metroasemalla. Torstaina tehdään myös päätös kirkollisverorahojen käytöstä.”

Onko materiaaliselle tuelle tarvetta?

”Materiatukea kannattaa välttää. Hankintoja on helpompi tehdä keskitetysti. Esimerkiksi vaatteiden lajitteluun ei ole Ukrainan rajalla tai maan sisällä resursseja tällä hetkellä.”

Kun Ukrainasta saapuu pakolaisia, kuinka seurakunta auttaa heitä?

”Lauttasaaren kirkko varautuu siihen, että Suomeen tulee avuntarvitsijoita Ukrainan sodan takia. Lauttasaaren kirkko on yksi niistä paikoista, joissa lyhytaikaista majoitusta voidaan tarjota.”

Mikä on lyhytaikaisen majoituksen kesto kirkolla ja kapasiteetti?

”Lyhytaikainen majoitus kestää 4–8 viikkoa ja sitä voidaan Lauttasaaren kirkolla tarjota 150 hengelle. Yhteensä Helsingin seurakunnat voivat majoittaa 500–1 000 ihmistä. Lauttasaaren kirkkokiinteistö siis vastaisi merkittävästä osasta Helsingin seurakunnan majoitusta. Kirkkorakennuksessamme on riittävä määrä tilaa per henki, riittävästi suihkuja ja WC-tiloja, ja mahdollisuus järjestää ruokailu. Lyhytaikaisen majoituksen aikana viranomaisille jää enemmän aikaa selvittää mahdollisuuksia pitempi aikaisempaan majoitukseen.”

Kuinka lauttasaarelaiset voisivat olla mukana tarjoamassa apua tänne saapuville ukrainalaisille?

”Jos hätämajoitusjärjestelyihin mennään, toivoisin että saarelaisia olisi auttamassa. Silloin avaisimme myös vaatekeräyksen ja esimerkiksi hygieniavälineistön keräykset. Myös valmius järjestää erilaista harrastustoimintaa on tärkeää. Jokainen voi silloin tarjota ja antaa osaamistaan.”

Voiko kirkko koordinoida asukkaiden halua majoittaa koteihinsa ukrainalaisia?

”Kirkon tiloissa on remontin lopputarkastus tänään. Meidän tilamme antavat mahdollisuuden yhteiseen toteutukseen, eli siihen, kuinka yhdessä lauttasaarelaisten perheiden kanssa asia voitaisiin hoitaa.”