Lykkiläinen Erika Pajunen voitti valtakunnallisen tiedekisan

Lykkiläinen Erika voitti pääpalkinnon valtakunnallisessa tiedekilpailussa. (Kuva: Erika Pajusen arkisto)

TEKSTI Katja Pesonen

Lauttasaaren yhteislukion abiturientti Erika Pajunen on voittanut valtakunnallisen Beyond 2030 Challenge -tiedekilpailun. Pajusen Econsult-joukkue ideoi ajankohtaisen työn ympäristöystävällisestä kaupunkisuunnittelusta. Pajunen palkittiin 4 000 eurolla.

Pajusen voittoisassa työssä tehdään piha-alueista ja kotipihoista hiilinieluja maankäytön arviointiraportin avulla. Raportti perustuu maa-aineskokeisiin ja kertoo, onko piha-alue hiilinielu vai -varasto. Raportin tilaaja saa selkeät ohjeet siihen, kuinka pihaa voi kehittää. Konseptia voivat hyödyntää niin isännöitsijäyritykset, pihojen suunnitteluun erikoistuneet yritykset kuin yksityiset maanomistajat.

”Idean keksimiseen inspiroi yksinkertaisesti halu vaikuttaa ja kisa mahdollisti sen. Voisin kuvitella tarjoavani tätä palvelua jo esimerkiksi taloyhtiöille ja isännöintitoimistoille. Toisaalta koen, että vakuuttavuuden takaamiseksi seuraavana askeleena tulisi olla jatko-opintojen avulla tarkemman koulutuksen saaminen. Mutta aion ehdottomasti pitää idean korvan takana ja voinkin työstää ja jatkojalostaa sitä tässä ajan mittaan”, Pajunen sanoo.