Marius ja pieni padel-imperiumi

Padel-moguli. Marius van Andringa kertoo padelin syntyneen Latinalaisessa Amerikassa, josta se levisi Espanjan kautta Eurooppaan. Suomessa laji on tuore, mutta kasvattaa suosiotaan vinhaan. (Kuva: Katja Pesonen)

TEKSTI Katja Pesonen

Kun Marius van Andringa, 26, avasi kaverinsa Matias Kuusisen kanssa padel-kentän Nackapuistoon vappuna 2019, ei mennyt kuin silmän räpäys ja kentästä tuli Pyrkän ohella saaren suosituin ulkoliikuntapaikka. Niin suosittu, että kenttä on usein varattu täyteen päiviksi kerrallaan.

Kenttähanke heräsi vähän kuin sattumalta. Marius ja Matias pelasivat vapaa-ajallaan padelia sen verran paljon että se melkein häiritsi työntekoa ja he miettivät, että oma kenttä olisi aika timanttista. Ajatuksesta kehittyi kolme kilpatasoista World Padel Tour -kenttää, joihin he sijoittivat omaa rahaa noin 300 000 euroa.

”Lauttasaari valikoitui, koska Matias asuu Pohjoiskaarella, joten vietin täällä paljon aikaa ja molemmat olimme ihastuneet saareen. Tontin löytäminen ei ollut helppoa eikä lupaprosessikaan, joka vei sellaiset kahdeksan kuukautta. Mutta onneksi arkkitehti vastasi suurimmasta osasta prosessia”, Marius muistelee.

Nackapuisto on arvokasta lepakkoaluetta ja luonnon häviäminen huolestutti monia saarelaisia.

”Valaistus on suunniteltu nimenomaan lepakoita ajatellen eli niitä ei pidetä öisin päällä ja ne on suunnattu alaspäin. Säilytimme myös mahdollisimman paljon luontoa eikä sitä tarvinnutkaan raivata niin paljon. Oma moraalini ei ole kestänyt valtavia puunkaatoja, koska luonto on tärkeä minullekin”, Marius sanoo.

Satsaus on kannattanut. Kaksikko on avannut vuoden sisällä padel-kentät Vantaalle, Saloon ja Kotkaan.

 

Mariuksen isä on ranskalainen, äiti suomalainen. Kiehtova sukunimi tulee isän hollantilaiselta suvulta. Marius on asunut yli puolet elämästään Ranskassa ja kotikielikin on ranska.

”Kun olemme asuneet Suomessa, kuten tällä hetkellä, olemme kantakaupungissa. Kun jossain vaiheessa ostan oman asunnon, ostan sen takuulla Lauttasaaresta”, hän hymyilee.

Siihen todennäköisesti menee kuitenkin vielä aikaa. Marius on nimittäin ammattikoripalloilija ja saanut juuri sopimuksen CEP Lorient -joukkueesta Lorientin kaupungista, jossa hän aloittaa 14. elokuuta. Sopimus ulkomailla on pitkäaikainen haave.

”Toivon urani kestävän vielä 8-10 vuotta ja että saisin pelata sen loppuun asti ulkomailla. Kyllähän tässä on ehtinyt jo kaikenlaisia iskuja tulla. Välilevy on revennyt, polvi on leikattu ja aivotärähdyksiä tullut, joista viimeisin kesti pitkään ja oli niin paha, että piti miettiä kannattaako lajia enää jatkaa. Mutta aina olen tullut siihen tulokseen, että eteenpäin vaan.”

Ulkomaille pääsy on merkki siitä, että Mariuksen muutamat viime vuodet ovat menneet kentällä hyvin. Pariisiin hän lähtee Turun Ura Basketista. Hän on pelannut myös Joensuussa, Lapualla ja Uudessakaupungissa. Joensuun Katajassa Marius oli voittamassa Suomen mestaruutta kaudella 2014-15 ja Korisliiga valitsi hänet vuoden tulokkaaksi.

”Nyt olen vielä kesälomalla ja teen treenejä itsenäisesti viitisen tuntia päivässä. Aamulla on puntti ja sen jälkeen pelitreenejä. Padelia ehdin itse valitettavasti pelata nykyään vain noin kerran viikossa”, hän heittää.

 

Parasta saarella

  1. Nackapuiston alueen rantaviiva

”Täältä haluan ostaa joskus asunnon.”

  1. Ihmiset

”Lauttasaarelaiset ovat todella mukavia ja täällä on rento ilmapiiri.”

  1. Liikuntamahdollisuudet

”Niitä on saarella todella monipuolisesti.”