Mennään bussilla! – PPJ järkkäsi kimppakyydin Hernesaareen

PPJ on järjestänyt alakoululaisille pelaajilleen kimppakyydin suoraan koulusta Hernesaareen ja sieltä takaisin. Sekä vanhemmat että ympäristö kiittävät.

Myllykallion koulun pihalta pääsee suoraan treeneihin. (Kuva: PPJ)

TEKSTI Katja Pesonen

Jalkapalloseura Pallo-Pojat Juniorit on keksinyt ratkaisun kinkkisiin harrastuskuljetuksiin. Se on siirtänyt yli kahdensadan 1.-4.-luokkalaisen lapsen harjoitusvuorot illoista iltapäiviin kello 14-16 välille ja järjestää lapsille yhteiskyydin minibusseilla suoraan koulusta harrastukseen Hernesaareen. Lapset myös tuodaan takaisin koululle suurin piirtein samoihin aikoihin kun vanhemmat pääsevät töistä. Mukana on 11 koulua Lauttasaaren ala-asteen koulu mukaan lukien.

Kyytejä ajetaan viikoittain noin 650 Jätkäsaaresta, Lauttasaaresta, Kampista, Töölöstä, Ruoholahdesta ja Punavuoresta. Muutoksen myötä lapset saavat tekemistä iltapäiviin, kun ei tarvitse koulun jälkeen odotella kauaa kotona vanhempia, eikä vanhempien tarvitse kiirehtiä töistä kotiin ehtiäkseen viemään lapsen harrastukseen. Jotkut vanhemmat joutuvat jopa lähtemään töistä aikaisemmin toimiakseen kuskina.

Samalla vapautetaan halliaikoja lapsilta teineille alkuiltaan, jolloin teini-ikäisten aktiviteetit voidaan siirtää myöhäisestä illasta eikä nuorten yöunien pituus kärsi. Aikaisemmin nuorten treenit ovat voineet alkaa hyvinkin myöhään, mikä häiritsee paljon unta tarvitsevan teinin jaksamista.

 

PPJ näkee muutoksen hyödyttävän koko perhettä mutta myös ympäristöä. Kun lasten harrastukset ovat ohi samoihin aikoihin kun vanhemmat pääsevät töistä, jää perheelle illasta enemmän aikaa olla yhdessä. Ja kun vanhemmat eivät ensin istu autossa ruuhkassa töistä kotiin ja siitä ruuhkassa lapsi kyydissä matkalla Hernesaareen, helpotetaan Etelä-Helsingin ruuhkaista liikennettä vähentämällä yksityisautoilua ja hyödyntämällä joukkoliikennettä, mikä taas on suoraan verrannollinen päästöjen vähenemiseen.

Harjoitusaikojen ja -kuljetusten selvitystyö on saanut rahoitusta Forum Viriumin 6Aika-rahoitteisesta Perille asti -hankkeesta. Varsinaiset kyydit maksavat harrastajat itse, mutta niiden hinta kompensoidaan iltapäivän halvemmilla hallimaksuilla.

Tavoitteena on kehittää käytännöstä toimintamalli, jota voidaan käyttää myös muissa lajeissa ja seuroissa.