Mysteerikepit Lauttasaaren pohjoisosassa liittyvät osayleiskaavan suunnitteluun

Mysteerikeppi Pohjoiskaarella Länsiväylän eteläpuolella.

TEKSTI Pete Suhonen

Lauttasaaren pohjoisosaan ilmestyi tällä viikolla punapäisiä puukeppejä, jotka aiheuttivat hämmennystä asukkaiden keskuudessa. Keppejä oli niin Pyrkän seudulla, Pohjoiskaarella kuin Maamonlahdessakin. Koska kepit sijaitsivat ainakin pääosin Länsiväylän osayleiskaavan suunnittelualueella, asukkaat epäilivät niiden liittyvän kaavan suunnitteluun. Yleiskaavapäällikkö Pasi Rajala piti ensin epätodennäköisenä, että näin olisi, mutta vahvisti asian muutamia päiviä myöhemmin.

”Kyseessä on kuin onkin osayleiskaavoitukseen liittyvä asia. Osayleiskaavan alueella on kairauspisteen merkkikeppejä, jotka liittyvät Länsiväylän ympäristön osayleiskaavan suunnittelua varten tehtäviin pohjatutkimuksiin”, hän kertoo.

Rajalan mukaan pohjatutkimukset on tilannut kaupunkiympäristötoimialan Maa- ja kallioperäyksikkö. Suunnitteluasioista taas vastaa Teknistaloudellinen suunnitteluyksikkö. Tutkimukset suorittaa Taratest Oy.

Myös asunto-osakeyhtiö Maamonrannan alueella oli keppi. ”Koska tontilla kairaamiseen tarvitaan maanomistajan lupa, ja ilmeisesti taloyhtiö on jäänyt pohtimaan luvan antamista, päätimme, että tuo tutkimuspiste jätetään tekemättä”, Rajala viestittää.

Tutkimuksia tehdään laajalla alueella Lauttasaaressa Länsiväylän ympäristössä. ”Osayleiskaavan aluetta suunnitellaan kokonaisuutena ja tutkimuksia on tarpeen tehdä koko alueella, jotta alueen maaperästä saadaan kattava kuva. Yksittäisen pisteen sijainti siis ei tarkoita sitä, että juuri sille kohdalle suunnitellaan muutoksia, vaan auttaa muodostamaan kokonaiskuvan alueen pohjasuhteista ja maaperän aiheuttamista reunaehdoista”, Rajala selventää.

Käynnissä olevien kaivuilmoitusten tiedot voi tarkastaa karttapalvelusta kartta.hel.fi kohdasta Kadut ja puistot -> Työt ja tapahtumat kaduilla ja puistoissa -> Työt -> Kaivuilmoitukset -> Käynnissä. Osoittamalla pistettä hiirellä saa ko. ilmoituksen tiedot näkyviin.

Lauttasaaressa on myös muista syistä johtuvia kaivuilmoituksia.