Näyttelyitä ja taideterapiaa – Fogga on terapeuttinen galleria

Lauttasaareen on saapunut kauan kaivattu ammattigalleria. Tiloissa Lauttasaarentiellä saa sielunruokaa kahdessa kerroksessa.

Galleristi Eeva-Liisa Kujala ja Sharing Living -yhteisön Ritva-Liisa Yrjölä, Maarit Kareno, Anna-Leena Kinnunen ja Anu Koivisto ammentavat työssään taiteen terapeuttisista vaikutuksista. (Kuva: Katja Pesonen)

TEKSTI Katja Pesonen

Lauttasaari on saanut kauan odotetun ammattigallerian. Fogga avasi ovensa syksyllä osoitteeseen Lauttasaarentie 6. Eikä kyseessä ole mikä tahansa galleria vaan monimuotogalleria. Käytännössä termi tarkoittaa sitä, että gallerian lisäksi tiloissa toimii taideterapeutteja, taiteilijoita ja valmentajia, jotka käyttävät taidetta työssään jollain tavoin. Tällä hetkellä heitä on viisi ja he muodostavat Sharing Living -yhteisön. Galleria toimii ensimmäisessä tasossa, Sharing Living toisessa.

Itse galleristi on Eeva-Liisa Kujala. Hän pursuaa ideoita ja inspiraatiota ja on innoissaan uusista tiloista Lauttasaaressa. Hän piti Foggaa kuusi vuotta Kruununhaassa Pohjoisrannassa, mutta hän janosi jotain uutta ja rakennukseen oli tulossa putkiremontti – täydellinen aika muutokselle siis.

”Istuin työhuoneellani ja rukoilin, että löytäisin uuden paikan joulunäyttelylle. Menin saman tien koneelle, avasin kiinteistösivut ja ensimmäisenä sieltä ilmestyi tämä tila! Ajattelin ensin, että nyt en tee mitään hulluja juttuja, mutta lähdin kuitenkin heti katsomaan paikkaa. En tiennyt Lauttasaaresta mitään, mutta tämähän paljastui aivan ihanaksi paikaksi.”

 

Paikan pikavaihdos ei ole se ensimmäinen hullu juttu, minkä hän on tehnyt. Hän oli kaksikymmentä vuotta paperiteollisuudessa, ensin myynti- ja markkinointiassistenttina ja viimeiset kolme vuotta myyntipäällikkönä. Hän tiesi, ettei halua jäädä siitä työstä eläkkeelle ja hyppäsi sieltä taidemaailmaan täysin ummikkona. Kujala työskenteli kaksi vuotta toisen omistamassa galleriassa, jossa oppi alasta paljon.

Nyt vuosien jälkeen Kujala halusi tehdä työtä uudella tavalla, muiden ihmisten kanssa eikä pyörittää kaikkea yksin. Hän kiittelee vanhaa tuttuaan, Foggassa mukana olevaa kuvataiteilijaa Anna-Leena Kinnusta, joka eräänä kauniina päivänä heitti ilmoille idean monimuotogalleriasta.

Galleriassa on tällä hetkellä näyttely Joulunajan Juhlakauttaus. Tilat ovat täynnä 12 taiteilijan värikkäitä maalauksia ja veistoksia.

”Mietin jokaiselle näyttelylle jonkun teeman ja näyttelyn teokset valikoituvat sen mukaan. Haluan myös, että ikkunalla on aina veistoksia ja näyttelyt ovat yhteisnäyttelyitä”, Kujala sanoo.

Foggassa on myös taidelainaamo, josta voi valita mieleisensä teoksen ja maksaa siitä kuukausittaista vuokraa. Vuokra on samalla osamaksu, jolla voi ostaa teoksen kokonaan omakseen.

Sharing Living -yhteisössä on tällä hetkellä viisi toimijaa.

”Uusia toimijoita on vielä haussa. Toivoisin löytäväni esimerkiksi sellaisen henkilön, joka haluaisi ohjata Foggassa luovaa kirjoittamista, mutta muunlainenkin taiteen soveltaminen on tervetullutta”, Kujala vinkkaa.